Factcheck: liegt Trump over de Centraal-Amerikaanse migrantenkaravaan?

Een karavaan van Centraal-Amerikaanse migranten op straat in Zuid-Mexico, onderweg naar de Verenigde Staten, Tapachula, 22 oktober 2018 © REUTERS
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

Onder de karavaan migranten die momenteel door Mexico trekt zitten volgens president Trump criminelen en ‘onbekenden’ uit het Midden-Oosten. Klopt dat?

Naar schatting zevenduizend migranten, mannen, vrouwen en kinderen, bevinden zich momenteel in het zuiden van Mexico, in de deelstaat Chiapas. Ze komen voornamelijk uit Honduras en willen naar de Verenigde Staten, naar eigen zeggen om asiel aan te vragen.

Migrantenorganisaties organiseren regelmatig zulke karavanen, dit om Centraal-Amerikaanse migranten te beschermen voor de talrijke gevaren die ze tegenkomen onderweg in Mexico, waaronder diefstal, ontvoering, verkrachtingen van vrouwen en zelfs moord. Zulke initiatieven vestigen ook de aandacht op hun beweegredenen: hoofdzakelijk geweld en armoede. Dit is de grootste karavaan ooit.

De Amerikaanse president Donald Trump is hoe dan ook niet opgezet met de migranten die eraan komen en heeft dat de voorbije dagen meer dan duidelijk gemaakt:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1054351078328885248Donald J. Trumphttps://twitter.com/realDonaldTrump

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Volgens Trump zitten er ‘criminelen’ en ‘onbekenden uit het Midden-Oosten’ onder de migranten. Hij lijkt daarmee te suggereren dat islamistische terroristen onderweg zijn naar Amerika. Wat is daar van aan?

‘Hoewel onze noord- en zuidgrenzen ongetwijfeld kwetsbaar zijn, zien we geen bewijs dat IS of andere soennitische terroristengroepen onze zuidgrens proberen te infiltreren’, zei een hooggeplaatste antiterreurambtenaar tegen nieuwszender CNN.

Migranten uit Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië trekken al jaren zonder papieren naar de VS: volgens cijfers van de Amerikaanse overheid vormde die groep vorig jaar 0,7 procent van de arrestaties aan de grens.

Volgens interne overheidsdocumenten over de karavaan die nieuwszender NBC kon inkijken is er geen sprake van mensen uit het Midden-Oosten of een terreurdreiging. Journalisten die de karavaan volgen ontkrachten eveneens die bewering van president Trump.

Het Amerikaanse departement van Binnenlandse Veiligheid (‘Homeland Security’) zou wel een bewering van de Guatemalteekse president Jimmy Morales onderzoeken als zouden zijn veiligheidsdiensten honderd ‘mensen met banden met terreurgroepen, specifiek IS’ hebben opgepakt.

Dat zou gebeurd zijn sinds het begin van zijn presidentschap in 2016, zo zei Morales eerder deze maand tijdens een persconferentie met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Die zouden sindsdien het land zijn uitgezet. Een krasse bewering, die vooralsnog niet is hardgemaakt, noch onderzocht.

Volgens Pompeo naderen de VS een ‘moment van crisis’ wegens het ‘recordaantal migranten’ dat naar het land trekt. Dat klopt niet, verre van. Het aantal migranten dat op de zuidgrens van de VS wordt opgepakt, daalt gestaag sinds de voorbije twintig jaar – en dat ligt niet aan een laksere beveiliging van de grens, integendeel. Een en ander blijkt uit de volgende grafiek, gebaseerd op gegevens van de grenswacht:

Factcheck: liegt Trump over de Centraal-Amerikaanse migrantenkaravaan?
© NPR

Ontwikkelingshulp schrappen

President Trump is evenmin gelukkig met El Salvador, Guatemala en Honduras, die volgens hem niet genoeg hebben gedaan om de migranten te stoppen. Daarom wil hij naar eigen zeggen de ‘gigantische hulp’ voor die landen gaan schrappen of aanzienlijk terugvoeren:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1054356145798856704Donald J. Trumphttps://twitter.com/realDonaldTrump

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Maar hoe aanzienlijk is die ontwikkelingshulp werkelijk? Niet erg groot, zo blijkt uit cijfers van USAID, de Amerikaanse nationale hulporganisatie. El Salvador ontvangt jaarlijks 75 miljoen dollar, Honduras 127 miljoen dollar en Guatemala 297 miljoen. De belangrijkste begunstigden ontvangen veel meer dan dat: Irak, op de eerste plaats, ontvangt elk jaar 5,3 miljard dollar. Daarna volgen Afghanistan, met 5 miljard dollar, en Israël, met 3,1 miljard dollar.

Op 6 november zijn het in de VS tussentijdse verkiezingen. President Trump doet zijn best om de Democraten af te schilderen als laks op het vlak van immigratie, of zelfs voor de grenzen helemaal open te gooien. Zo deelde hij ook een filmpje op Twitter dat suggereert dat de karavaan geld krijgt van de filantropische miljardair en Democratische donor George Soros, wat ook al onwaar is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content