Facebook heeft tussen 2015 en 2017 voor 100.000 dollar aan politieke advertenties verkocht aan een reeks niet authentieke accounts en pagina's die volgens de sociaalnetwerksite 'met elkaar gelieerd' waren en 'allicht vanuit Rusland' opereerden. Dat heeft Facebook op woensdag zelf bekendgemaakt. Volgens Amerikaanse media zat er een Russisch bedrijf achter dat het Amerikaanse publiek wilde beïnvloeden.

Vertegenwoordigers van de sociaalnetwerksite hebben tegenover onderzoekers van het Amerikaanse Congres verklaard dat ze de aankoop van advertenties getraceerd hebben naar een collectief van zogenaamde 'internettrolls' met een voorgeschiedenis in het verspreiden van Kremlinpropaganda.

Een klein deel van de advertenties, die al in 2015 in de ether gingen, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, vernoemden expliciet de toenmalige presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton. Andere advertenties gingen over hete hangijzers zoals wapenwetgeving, immigratie en rassenkwesties.

Onderzoekscommissies van het Amerikaanse Congres onderzoeken nog steeds de Russische bemoeienis in de Amerikaanse stembusslag van 2016. Ook speciale aanklager Robert Mueller onderzoekt de Russiche inmenging, met inbegrip van mogelijke samenwerking tussen campagnevertegenwoordigers van Donald Trump en Rusland.

De Amerikaanse inlichtingendiensten bereikten in januari al de conclusie dat Rusland een aanzienlijke beïnvloedingsoperatie had opgezet tijdens de presidentsverkiezingen, door onder meer trolls op sociale media 'fake news' te laten verspreiden met het doel de publieke opinie te manipuleren.

Facebook heeft tussen 2015 en 2017 voor 100.000 dollar aan politieke advertenties verkocht aan een reeks niet authentieke accounts en pagina's die volgens de sociaalnetwerksite 'met elkaar gelieerd' waren en 'allicht vanuit Rusland' opereerden. Dat heeft Facebook op woensdag zelf bekendgemaakt. Volgens Amerikaanse media zat er een Russisch bedrijf achter dat het Amerikaanse publiek wilde beïnvloeden. Vertegenwoordigers van de sociaalnetwerksite hebben tegenover onderzoekers van het Amerikaanse Congres verklaard dat ze de aankoop van advertenties getraceerd hebben naar een collectief van zogenaamde 'internettrolls' met een voorgeschiedenis in het verspreiden van Kremlinpropaganda. Een klein deel van de advertenties, die al in 2015 in de ether gingen, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, vernoemden expliciet de toenmalige presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton. Andere advertenties gingen over hete hangijzers zoals wapenwetgeving, immigratie en rassenkwesties. Onderzoekscommissies van het Amerikaanse Congres onderzoeken nog steeds de Russische bemoeienis in de Amerikaanse stembusslag van 2016. Ook speciale aanklager Robert Mueller onderzoekt de Russiche inmenging, met inbegrip van mogelijke samenwerking tussen campagnevertegenwoordigers van Donald Trump en Rusland.De Amerikaanse inlichtingendiensten bereikten in januari al de conclusie dat Rusland een aanzienlijke beïnvloedingsoperatie had opgezet tijdens de presidentsverkiezingen, door onder meer trolls op sociale media 'fake news' te laten verspreiden met het doel de publieke opinie te manipuleren.