Facebook ‘geschandaliseerd’ over misbruik van gegevens door Cambridge Analytica

© belga

Socialenetwerksite Facebook is ‘geschandaliseerd dat ze misbruikt werd’ door Cambridge Analytica, dat gegevens van gebruikers heeft gebruikt. Het Amerikaanse bedrijf zegt ‘de ernst van het probleem te begrijpen’. De mededeling komt er op de dag dat in de VS twee gerechtelijke onderzoeken zijn geopend.

Facebook, dat tot dusver erg karig was met commentaar, meldt in een persbericht vastbesloten te zijn ‘ons beleid strikt toe te passen om de privégegevens te beschermen’ en ‘alle mogelijke maatregelen te nemen zodat de kwestie niet zonder gevolg blijft’. Volgens een woordvoerder ‘doen de leiders van het bedrijf er alles aan om alle feiten te weten te komen, en de nodige maatregelen te nemen omdat ze de ernst van het probleem begrijpen’.

Facebook ligt onder vuur nadat The New York Times, The Observer en The Guardian hadden bericht dat Cambridge Analytica, een bedrijf dat voor Donald Trumps campagne werkte, toegang had tot de persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Die gegevens zouden onrechtmatig ingezet zijn in de verkiezingsstrijd.

Het Britse bedrijf ontkent alle beschuldigingen. CEO Alexander Nix werd dinsdagavond wel geschorst ‘in afwachting van een compleet en onafhankelijk onderzoek’.

Gerechtelijke onderzoeken

De procureurs van New York en Massachusetts hebben ondertussen een onderzoek gestart naar het schandaal. Eerder raakte ook al bekend dat de Amerikaanse handelscommissie FTC (Federal Trade Commission) een onderzoek opende. ‘De consumenten hebben het recht om te weten hoe hun gegevens gebruikt zijn, en bedrijven als Facebook dragen de fundamentele verantwoordelijkheid om de persoonlijke gegevens van hun gebruikers te beschermen’, aldus de New Yorkse procureur Eric Schneiderman in een persbericht. Op Twitter voegde de procureur van Massachusetts Maura Healey toe dat ‘we een antwoord willen, en daarom een onderzoek hebben gestart’. Aan de andere kant van de oceaan hebben de Europese en Britse gegevensbeschermingsautoriteiten een onderzoek gestart naar Cambridge Analytica.

Partner Content