Extremisten rukken op in Irak: premier roept noodtoestand uit

© BELGAIMAGE

De Iraakse eerste minister Nouri al-Maliki heeft het parlement gevraagd de noodtoestand uit te roepen over het hele land. Hij deed dit nadat ‘extremisten’ met de verovering van Mosoel, de derde stad van het land, opnieuw terreinwinst hebben geboekt.

De Iraakse eerste minister Nouri al-Maliki heeft dinsdag het parlement gevraagd de noodtoestand uit te roepen over het hele land. Hij deed dit nadat ‘extremisten’ met de verovering van Mosoel, de derde stad van het land, opnieuw terreinwinst hebben geboekt. Hij vroeg de internationale gemeenschap, met inbegrip van de Arabische Liga, de VS, de Europese Unie en ngo’s, om het land te helpen in de ‘strijd tegen het terreur’.

De veroveringen, na Fallujah in de provincie al-Anbar nu Mosoel in de provincie Nineve, zijn het werk van de beweging ISIL (Islamitische Staat van Irak en de Levant). Het nieuws komt nadat ISIL-strijders dinsdag de controle hebben overgenomen van de Noord-Iraakse provincie Ninive. ISIL is ook bijzonder actief in buurland Syrië.

Wapens voor burgers

Al-Maliki vroeg het parlement om in een spoedzitting bijeen te komen om de noodtoestand uit te roepen. ‘Irak verkeert in een moeilijke periode’, zei hij. Hij erkende de controle te zijn verloren over ‘belangrijke delen van Mosoel’, en zei dat bevolking en regering moeten verenigen ‘om deze gemene aanval het hoofd te bieden’.

De regering zal wapens leveren aan alle burgers die zich als vrijwilliger aandienen om te strijden tegen de opstandelingen, aldus nog al-Maliki. De regering heeft ‘een crisiscel opgestart om de vrijwilligers en de bewapening te superviseren’. Naar verluidt zou Maliki alle soldaten die hun posities verlaten, gedreigd hebben met de krijgsraad.

Nouri al-Maliki, de Iraakse premier, stemt op 30 april 2014. De eerste parlementaire verkiezingen sinds de Amerikaanse troepen vertrokken.
Nouri al-Maliki, de Iraakse premier, stemt op 30 april 2014. De eerste parlementaire verkiezingen sinds de Amerikaanse troepen vertrokken.© BELGAIMAGE

1.400 gevangenen vrijgelaten

Bij hun verovering van Mosoel, 400 kilometer ten noorden van Bagdad, drongen de naar schatting 3.000 extremisten ook in gevangenissen door en lieten zij zowat 1.400 gedetineerden vrij.

Nieuwe klap voor Bagdad

Mosoel is een lappendeken van volkeren en religieuze overtuigingen. De grondwet laat het parlement toe een 30 dagen durende noodtoestand uit te roepen als twee derden van de parlementsleden akkoord is.

De overname door ISIL van een hele provincie, die bovendien olierijk is, is een nieuwe klap voor Bagdad, dat al even probeerde om de opstand van het van al-Qaida afgescheurde ISIL in te dijken. Begin dit jaar namen de strijders al de controle over van Fallujah, ten westen van Bagdad. Ondanks een al maanden durende strijd zijn de regeringstroepen er nog niet in geslaagd de controle te heroveren.

Koerdische brigades

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft eenzesde van de drie miljoen inwoners tellende stad Mosoel ontvlucht. Uit Koerdische bron werd vernomen dat ISIL-strijders in enkele gebieden nabij de grens met Syrië op weerwerk van Koerdische brigades zijn gestoten.

De Koerdische premier Nechirvan Barzani verklaarde dat Bagdad een samenwerking met de Koerdische strijdkrachten heeft geweigerd.

Ook het niet met ISIL gerelateerde geweld neemt niet af in Irak. Zo blies een zelfmoordenaar zich tijdens een begrafenisdienst in Baquba op. Volgens de politie kwamen daarbij 33 mensen om en raakten er 54 gewond.

(belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content