Extreemrechtse partijen krijgen geen subsidies meer in Duitsland

© Reuters

Extreemrechtse partijen krijgen mogelijk geen subsidies meer van de Duitse overheid. De eerste kamer van het Duitse parlement heeft daarvoor vrijdag het licht op groen gezet. De beslissing is vooral bedoeld om te vermijden dat de nazi-geïnspireerde NPD-partij nog belastinggeld krijgt.

De nieuwe wet op de financiering van politieke partijen bepaalt dat de Duitse overheid eender welke partij die ‘de liberale democratische waarden of het bestaan van de Duitse republiek met opzet tegengaat’.

Het is het Grondwettelijk Hof dat uiteindelijk moet beslissen welke partijen aan die definitie voldoen. Partijen worden dan voor zes jaar van subsidiëring geweerd, al kan die periode wel worden verlengd. De Bundesrat wilde de Nationaldemokratische Partei Deutschlands eigenlijk eerst helemaal verbieden, maar dat stuitte op een ‘njet’ van het Grondwettelijk Hof, waarop de parlementsleden het over een andere boeg gooiden.

De NPD kreeg vorig jaar ongeveer 1,14 miljoen euro overheidsgeld. De partij heeft mandatarissen op gemeentelijk niveau en een zetel in het Europees Parlement.

Partner Content