Extreemrechts verliest bij regionale verkiezingen in Slovakije

05/11/17 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:54

Bron: Belga

De verwachte doorbraak van extreemrechts bij de regionale verkiezingen in Slovakije, is er niet gekomen.

Extreemrechts verliest bij regionale verkiezingen in Slovakije

Marian Kotleba (Ons Slovakije, SNS) draagt regelmatig een fascistisch uniform en werd in het verleden al meerdere keren vervolgd voor het aanzetten tot rassenhaat. © Reuters

Uit de eerste, nog onofficiële resultaten zou in de regio Banska Bystrica de antifascistische alliantie van ondernemer Jan Lunter met 48,5 procent tweemaal zoveel stemmen hebben gekregen dan de rechtsextremistische partij Ons Slovakije (SNS).

Delen

Ook de sociaaldemocraten scoorden verrassend zwak.

Extreemrechts maakte in 2013 een verrassende doorbraak in Slovakije. Sinds 2016 zitten ze ook in het nationale parlement.

Maar bij de regionale verkiezingen van zaterdag raakte SNS-partijleider Marian Kotleba niet herverkozen als gouverneur van de regio Banska Bystrica. Zijn partij staat bekend als racistisch, vooral anti-Roma- en anti-semitisch. Kotleba werd in het verleden al meerdere keren vervolgd voor het aanzetten tot rassenhaat.

Daarnaast scoorden zaterdag ook de sociaaldemocraten van premier Robert Fico verrassend zwak. Zij controleerden vijf van de acht regio's, maar houden na de verkiezingen van zaterdag slechts twee gouverneurs over.

Voor het eerst in de geschiedenis van het land is er ook een vrouwelijke gouverneur: Erika Jurinva in de regio Zilina.

Onze partners