Extra gas uit Noorwegen bij wintercrisis

© belga

Als de Europese gasbevoorrading door de crisis in Oekraïne in gevaar komt, wil Noorwegen de leveringen aan de Europese Unie verhogen. Het land waarschuwt echter tijdens de winter haast aan de maximale capaciteit te zitten.

Als de crisis in Oekraïne aanhoudt en de Europese gasbevoorrading tijdens de komende winter in gevaar komt, wil Noorwegen zijn leveringen aan de Europese Unie verhogen. Voorwaarde is wel dat het niet om grote hoeveelheden gaat en dat er een goede prijs overeengekomen kan worden. Dat heeft de Noorse minister van Energie Tord Lien gezegd na een ontmoeting met Europees commissaris voor Energie Günther Oettinger.

Lien waarschuwde dat de Noorse gasleidingen tijdens de wintermaanden sowieso haast tegen hun maximale capaciteit gebruikt worden. “Er zijn limieten” aan de bijdrage die Noorwegen kan doen, gaf ook Oettinger toe.

Na Rusland (en Gazprom) is Noorwegen de op een na grootste gasleverancier van de EU. Via zijn operator Statoil voerde het land in 2013 98 procent van zijn gas naar de EU uit, wat neerkomt op een kwart van het totale verbruik in Europa. Vooral Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en België importeren Noors gas.

Volgens Oettinger voert de Europese Unie jaarlijks zo’n 105 à 110 miljard kubieke meter gas uit Noorwegen in. Bij Gazprom wordt elk jaar zo’n 130 miljard kubieke meter aangekocht. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content