Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat er aanslagen worden voorbereid op Joodse objecten in Nederland, gaat Amsterdam toch voor aanvullende beveiliging zorgen. Dat gebeurt op advies van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Dat blijkt uit een brief van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam aan de gemeenteraad. De brief is verstuurd naar aanleiding van de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei waardoor drie mensen om het leven kwamen.

'Weerbaarheid vergroten'

Volgens Van der Laan staan de maatregelen in zijn stad los van wat de Joodse gemeenschap zelf doet om "haar weerbaarheid en veiligheid te vergroten".

De Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten heeft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat "de Joodse gemeenschap net als alle burgers en organisaties in Nederland, erop kan rekenen dat de overheid adequate aanvullende beveiligingsmaatregelen neemt wanneer de dreiging en het risico daartoe aanleiding geven".

Syriëstrijders

De man die verdacht wordt van de aanslag in Brussel, is een teruggekeerde Franse Syriëstrijder. "Er mag van uit worden gegaan dat deze aanslag kan worden geplaatst in de context van jihadistische ideologie en strategie", aldus Opstelten. Het illustreert de dreiging die van de terugkeerders uitgaat.

De komende tijd zal de situatie nauwlettend in de gaten worden gehouden. Politie-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten staan in nauw contact met Belgische en Franse partners om een inschatting te kunnen blijven maken van de actuele dreigingssituatie, laat de minister aan de Kamer weten. (Belga/TV)

Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat er aanslagen worden voorbereid op Joodse objecten in Nederland, gaat Amsterdam toch voor aanvullende beveiliging zorgen. Dat gebeurt op advies van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).Dat blijkt uit een brief van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam aan de gemeenteraad. De brief is verstuurd naar aanleiding van de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei waardoor drie mensen om het leven kwamen. Volgens Van der Laan staan de maatregelen in zijn stad los van wat de Joodse gemeenschap zelf doet om "haar weerbaarheid en veiligheid te vergroten". De Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten heeft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat "de Joodse gemeenschap net als alle burgers en organisaties in Nederland, erop kan rekenen dat de overheid adequate aanvullende beveiligingsmaatregelen neemt wanneer de dreiging en het risico daartoe aanleiding geven".De man die verdacht wordt van de aanslag in Brussel, is een teruggekeerde Franse Syriëstrijder. "Er mag van uit worden gegaan dat deze aanslag kan worden geplaatst in de context van jihadistische ideologie en strategie", aldus Opstelten. Het illustreert de dreiging die van de terugkeerders uitgaat. De komende tijd zal de situatie nauwlettend in de gaten worden gehouden. Politie-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten staan in nauw contact met Belgische en Franse partners om een inschatting te kunnen blijven maken van de actuele dreigingssituatie, laat de minister aan de Kamer weten. (Belga/TV)