Ex-president van Egypte Hosni Moebarak (91) overleden

Hosni Moebarak © Belga Image

De vroegere president van Egypte Hosni Moebarak is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn schoonbroer, generaal Mounir Thabet, aan AFP bevestigd.

Na een loopbaan bij de Egyptische luchtmacht werd Moebarak in 1975 benoemd tot vicepresident onder president Anwar Sadat. Toen deze in 1981 werd doodgeschoten, volgde Moebarak hem op als president.

Moebarak werd door zijn tegenstanders ‘farao’ genoemd, omdat hij 30 jaar aan de macht was. Hij was zijn zoon Gamal aan het voorbereiden om hem op te volgen, maar moest in 2011 aftreden na 18 dagen van protesten tijdens de Arabische lente.

Later moest hij onder meer terechtstaan voor het doden van meer dan 850 betogers door de veiligheidsdiensten, tijdens de laatste dagen van zijn presidentschap. Hij werd echter enkel schuldig bevonden aan fraude en kreeg geen bijkomende celstraf. In 2017 werd hij vrijgelaten. Zijn proces woonde hij bij in een ziekenhuisbed.

Moebarak liet een zekere ruimte voor dissidentie, alhoewel enkel binnen een strikt kader. Zo mocht er geen kritiek geuit worden op zijn familie. Het Egyptische politieke systeem was onder zijn presidentschap niet echt open. De onderdrukking van zijn (vermeende) politieke rivalen was gebruikelijk, en mogelijk door een noodwet die in 1981 werd afgekondigd. Het was mede daardoor dat de ontevredenheid over hem als leider toenam, en hij uiteindelijk ten val werd gebracht. Hij werd ook gezien als iemand die geen voeling had met de gewone Egyptenaar, die met moeite de eindjes aan elkaar kon knopen.

Wat zijn buitenlands beleid betreft brak Moebarak nooit met Sadats beleid van diplomatieke toenadering tot Israël. Toch bezocht hij Israël slechts een keer, in 1995, voor de begrafenis van de Israëlische premier Yitzhak Rabin. Hij slaagde erin de banden met andere Arabische leiders weer te herstellen, die woedend waren omdat Sadat een vredesverdrag met Israël ondertekende. Hij behield ook de sterke alliantie tussen Egypte en de Verenigde Staten, van wie het land elk jaar voor 1,3 miljard dollar militaire steun krijgt.

De doodsoorzaak werd niet genoemd bij de aankondiging van zijn dood, maar afgelopen zaterdag zei zijn zoon Alaa op Twitter dat Moebarak op intensieve zorgen lag. Hij was in januari geopereerd, maar zijn zoon zij niet waarvoor.

Volgens Moebaraks schoonbroer, generaal Mounir Thabet, zal het Egyptische presidentschap de begrafenis organiseren. Hij laat een vrouw en twee zonen, Alaa en Garmal, achter.

Egyptische presidentschap noemt Moebarak ‘held’ van de oorlog met Israël

Het bureau van de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft de dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden oud-president Hosni Moebarak de ‘held’ van de oorlog tegen Israël in 1973 genoemd.

Het presidentschap ’treurt met groot verdriet om voormalig president Mohammed Hosni Moebarak, voor wat hij betekende voor dit land als een van de leiders en helden van de Oktober-oorlog, toen hij de leiding nam over de luchtmacht tijdens de oorlog die de waardigheid en de trots van de Arabische natie herstelde’. Verder in de verklaring wordt nog oprechte deelneming aangeboden aan de familie van Moebarak.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had lof voor Moebaraks toewijding aan ‘vrede en veiligheid’, en noemde hem een ‘persoonlijke vriend’. ‘In naam van de burgers van Israël en van de Israëlische regering, wil ik mijn diepe spijt betuigen over de dood van president Hosni Moebarak. President Moebarak, mijn persoonlijke vriend, was een leider die zijn volk naar vrede en veiligheid leidde en naar vrede met Israël’, zei Netanyahu.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas bracht ode aan Mubarak voor zijn steun aan de ‘Palestijnse zaak’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content