Hij publiceerde zijn pleidooi nadat de Europese Commissie dinsdag een inbreukprocedure had gelanceerd tegen Tsjechië, Hongarije en Polen omdat deze landen blijven weigeren om asielzoekers over te nemen van Griekenland en Italië.

Vaclav Klaus is die uitbrander een reden om voor een exit uit de Europese Unie te pleiten. In een verklaring tegenover Tsjechische media zei hij "principieel en stellig te protesteren" tegen de inbreukprocedure. Tsjechië mag niet gedwongen worden een multiculturele samenleving te vormen, aldus de ex-president. Klaus ziet maar één oplossing: "De tijd is gekomen om de uittreding van ons land uit de Europese Unie voor te bereiden". De rechtse liberaal uitte tijdens zijn presidentschap al herhaaldelijk kritiek op het Europese project. In 2009 vergeleek hij de EU, waarvan Tsjechië in 2004 een lidstaat werd, met de voormalige Sovjetunie.

Hij publiceerde zijn pleidooi nadat de Europese Commissie dinsdag een inbreukprocedure had gelanceerd tegen Tsjechië, Hongarije en Polen omdat deze landen blijven weigeren om asielzoekers over te nemen van Griekenland en Italië.Vaclav Klaus is die uitbrander een reden om voor een exit uit de Europese Unie te pleiten. In een verklaring tegenover Tsjechische media zei hij "principieel en stellig te protesteren" tegen de inbreukprocedure. Tsjechië mag niet gedwongen worden een multiculturele samenleving te vormen, aldus de ex-president. Klaus ziet maar één oplossing: "De tijd is gekomen om de uittreding van ons land uit de Europese Unie voor te bereiden". De rechtse liberaal uitte tijdens zijn presidentschap al herhaaldelijk kritiek op het Europese project. In 2009 vergeleek hij de EU, waarvan Tsjechië in 2004 een lidstaat werd, met de voormalige Sovjetunie.