Ex-president Peru Alberto Fujimori voortaan weer vrij man

05/01/18 om 07:11 - Bijgewerkt om 07:11

Bron: Belga

De voormalige Peruaanse president Alberto Fujimori heeft donderdagavond het ziekenhuis in Lima verlaten. Dat doet hij als een vrij man, nadat huidig president Pedro Pablo Kuczynski hem op kerstavond gratie verleende.

Ex-president Peru Alberto Fujimori voortaan weer vrij man

Alberto Fujimori © Reuters

Fujimori zat een gevangenisstraf uit van 25 jaar voor schending van de mensenrechten en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap (1990-2000). Enkele dagen voor Kerstmis werd hij opgenomen in het ziekenhuis wegens een lage bloeddruk en hartritmestoornissen.

Donderdagavond mocht Fujimori uiteindelijk het ziekenhuis verlaten. Hij zat in een rolstoel die werd voortgeduwd door zijn zoon Kenji en legde geen verklaringen af. Het voormalige staatshoofd kreeg op kerstavond gratie van huidig president Kuczynski.

Een omstreden beslissing die leidde tot straatprotesten. Volgens tegenstanders sloot Kuczynski een deal met Kenji Fujimori, die enkele dagen voordien onverwachts de afzetting van het staatshoofd - wegens zijn mogelijke betrokkenheid bij het corruptieschandaal rond de Braziliaanse bouwreus Odebrecht - had vermeden.

Lees meer over:

Onze partners