Timosjenko wordt verdacht van machtsmisbruik bij het tekenen van gascontracten met Rusland in 2009.

Ten tijde van de feiten was Joesjtsjenko president van Oekraïne en Timosjenko eerste minister. Joesjtsjenko beschuldigde Timosjenko, nu zijn politieke tegenstander, er van contracten met Rusland te hebben ondertekend die niet voordelig zijn voor Oekraïne. Ze zou dat hebben gedaan met politieke motieven.

Volgens Joesjtsjenko zou de premier de contracten hebben getekend om goed staan bij Rusland. "Nationale belangen werden vervangen door politieke motieven", aldus de voormalige president.

Die contracten maakten wel een einde aan het Russisch-Oekraïens gasconflict dat de gasvoorzieningen in Oost-Europa zwaar verstoorde.

Viktor Joesjtsjenko arriveerde bij de rechtszaal met een lijfwacht en werd uitgejouwd door de toeschouwers, voornamelijk aanhangers van Timosjenko. (Belga/TE)

Timosjenko wordt verdacht van machtsmisbruik bij het tekenen van gascontracten met Rusland in 2009. Ten tijde van de feiten was Joesjtsjenko president van Oekraïne en Timosjenko eerste minister. Joesjtsjenko beschuldigde Timosjenko, nu zijn politieke tegenstander, er van contracten met Rusland te hebben ondertekend die niet voordelig zijn voor Oekraïne. Ze zou dat hebben gedaan met politieke motieven. Volgens Joesjtsjenko zou de premier de contracten hebben getekend om goed staan bij Rusland. "Nationale belangen werden vervangen door politieke motieven", aldus de voormalige president.Die contracten maakten wel een einde aan het Russisch-Oekraïens gasconflict dat de gasvoorzieningen in Oost-Europa zwaar verstoorde. Viktor Joesjtsjenko arriveerde bij de rechtszaal met een lijfwacht en werd uitgejouwd door de toeschouwers, voornamelijk aanhangers van Timosjenko. (Belga/TE)