Laurent Gbagbo, de gewezen president van Ivoorkust, is aangekomen in Nederland. Hij arriveerde per vliegtuig op Rotterdam The Hague Airport. Het gewezen staatshoofd wordt vanaf het vliegveld overgebracht naar het International Strafhof in Den Haag (ICC).

Laurent Gbagbo wordt verdacht van vier misdaden tegen de mensheid. De 66-jarige Gbagbo zou indirect verantwoordelijk zijn voor moord, verkrachtingen en ander seksueel geweld, de vervolging van tegenstanders en andere onmenselijke daden, zo luidt het in een persbericht van het strafhof.

Tijdens een eerste hoorzitting, "die weldra zal plaatsvinden", zal de identiteit van de verdachte bevestigd worden en zal hij over zijn rechten geïnformeerd worden.

De hoofdaanklager van het ICC doet onderzoek naar misdaden die in Ivoorkust gepleegd werden na de presidentsverkiezingen eind 2010. Gbagbo weigerde destijds zijn verkiezingsnederlaag toe te geven en plaats te maken voor zijn rivaal Alassane Ouattara.

"Ook andere Ivoriaanse verantwoordelijken zullen nog ter verantwoording worden geroepen", aldus ICC-procureur Luis Moreno-Ocampo. "Gbagbo is de eerste om verantwoording af te leggen; hij zal niet de laatste zijn."

Met een proces tegen Gbagbo blijft het ICC zich, tien jaar na zijn oprichting, exclusief focussen op Afrika. Zo heeft de procureur van het ICC onderzoeken gelast in zeven landen, alle Afrikaans: Democratische Republiek Congo, Oeganda, Soedan, Centraal-Afrikaanse Republiek, Kenia, Libië en Ivoorkust. De 17 arrestatiebevelen die het heeft uitgeschreven, gelden dan ook alle voor Afrikanen.

In de post-electorale chaos in Ivoorkust maakten ook de aanhangers van huidig president Ouattara zich schuldig aan zware misdaden. (Belga/TE)

Laurent Gbagbo, de gewezen president van Ivoorkust, is aangekomen in Nederland. Hij arriveerde per vliegtuig op Rotterdam The Hague Airport. Het gewezen staatshoofd wordt vanaf het vliegveld overgebracht naar het International Strafhof in Den Haag (ICC). Laurent Gbagbo wordt verdacht van vier misdaden tegen de mensheid. De 66-jarige Gbagbo zou indirect verantwoordelijk zijn voor moord, verkrachtingen en ander seksueel geweld, de vervolging van tegenstanders en andere onmenselijke daden, zo luidt het in een persbericht van het strafhof. Tijdens een eerste hoorzitting, "die weldra zal plaatsvinden", zal de identiteit van de verdachte bevestigd worden en zal hij over zijn rechten geïnformeerd worden. De hoofdaanklager van het ICC doet onderzoek naar misdaden die in Ivoorkust gepleegd werden na de presidentsverkiezingen eind 2010. Gbagbo weigerde destijds zijn verkiezingsnederlaag toe te geven en plaats te maken voor zijn rivaal Alassane Ouattara. "Ook andere Ivoriaanse verantwoordelijken zullen nog ter verantwoording worden geroepen", aldus ICC-procureur Luis Moreno-Ocampo. "Gbagbo is de eerste om verantwoording af te leggen; hij zal niet de laatste zijn." Met een proces tegen Gbagbo blijft het ICC zich, tien jaar na zijn oprichting, exclusief focussen op Afrika. Zo heeft de procureur van het ICC onderzoeken gelast in zeven landen, alle Afrikaans: Democratische Republiek Congo, Oeganda, Soedan, Centraal-Afrikaanse Republiek, Kenia, Libië en Ivoorkust. De 17 arrestatiebevelen die het heeft uitgeschreven, gelden dan ook alle voor Afrikanen. In de post-electorale chaos in Ivoorkust maakten ook de aanhangers van huidig president Ouattara zich schuldig aan zware misdaden. (Belga/TE)