Ex-politieman Eric Adams wordt Democratische kandidaat-burgemeester van New York

Eric Adams
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Eric Adams, een gewezen politiekapitein uit Brooklyn, wordt volgens CNN en persagentschap AP de Democratische kandidaat-burgemeester voor de stad New York. Hij focuste zijn campagne op de strijd tegen misdaad maar ook op de bescherming van minderheden.

De voorverkiezingen in New York hadden op 22 juni plaats, maar door een nieuw, complex systeem zijn de resultaten nu pas min of meer definitief. Kiezers konden hun voorkeur over vijf kandidaten spreiden, en omdat geen enkele kandidaat 50 procent van de stemmen behaalde, begon een ingewikkelde telling en afvalrace. De kiesverantwoordelijken bemoeilijkten de zaken door een tijdlang teststemmen voor echt te aanzien.

Dinsdagavond riepen persagentschap AP en CNN een winnaar uit.

En dat blijkt ook degene te zijn die op 22 juni al aan de leiding lag: de 60-jarige Eric Adams. Hij won volgens CNN met ongeveer een procent voorsprong op centrumkandidaat Kathryn Garcia. De linkse rechtenprofessor Maya Wiley werd derde. Voor buitenstaanders was de bekendste kandidaat gewezen presidentskandidaat Andrew Yang. Hij trok zich op 22 juni na tegenvallende resultaten terug uit de afvalrace.

Moorden

Adams haalde het volgens The New York Times vooral met stemmen uit arbeidersbuurten in Brooklyn en de Bronx, ook uit buurten met grote zwarte en latino bevolking.

Adams was in deze tijden van Democratische kritiek op de politie een ongewone kandidaat, iemand die, vertelde hij, als telg uit een bescheiden familie de onbillijke aanpak van de politie aan den lijve had ondervonden. Hij kwam tot de conclusie dat hij beter het verschil kon maken door zelf politieagent te worden.

Zoals vele steden in de VS kende ook New York de voorbije jaren een toename van moorden en geweldpleging. De grootste slachtoffers van dat geweld zijn de latino en zwarte minderheden, die tegelijk ook het slachtoffer zijn van politiediscriminatie en -wangedrag.

Adams zocht in zijn campagne een evenwicht, en beloofde toegenomen veiligheid zonder dat de burgerrechten van de latino en zwarte bevolking aangetast zouden worden.

Als hij in november verkozen wordt – en zijn kansen liggen in Democratisch New York goed – wordt Adams de tweede zwarte burgemeester van New York, na David Dinkins. Hij neemt het op tegen de Republikein Curtis Sliwa.

De huidige burgemeester van New York, de Democraat Bill de Blasio, heeft er twee ambtstermijnen opzitten en komt niet langer in aanmerking voor herverkiezing.

Partner Content