Nicolas Hulot, die drie maanden geleden ontslag nam, en er sindsdien het zwijgen toe deed, heeft tijdens een grote rentrée op tv-zender France 2 'de verantwoordelijkheid' opgenomen voor de CO2- en nucleaire taks in Frankrijk.

Er werd met veel belangstelling uitgekeken naar wat de ex-minister te zeggen had over het onderwerp, omdat hij al jaren pleit voor een verhoging van de milieufiscaliteit. Het verraste niet echt dat hij tijdens de uitzending de verhoging verdedigde van de CO2-taks waar de 'gilets jaunes' tegen protesteren. 'Maar er is een sociale omkadering nodig die naam waardig', benadrukte hij. 'Ik heb gevochten, vooral in de weken voor mijn vertrek, voor een veel grotere sociale omkadering van de energie- en ecologische transitie. Ik deed concrete voorstellen', zei Hulot, toen hij geconfronteerd werd met de eisen van een gilet jaune die live te zien was vanuit de Bretoense gemeente Saint-Brieuc. 'Er werd niet naar mij geluisterd. Ze kwamen met budgettaire redenen. Ik heb er mijn lessen uit getrokken', zei Hulot.

Toen de gewezen tv-presentator zijn ontslag aankondigde, was hij er al voor op zijn hoede om 'de regering te schaden'. Ook nu wimpelde hij vragen af die konden leiden tot rechtstreekse kritiek op president Emmanuel Macron.

Hulot werd in mei 2017 tot minister benoemd, nadat hij een jaar eerder geweigerd had om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. De ecologieminister moest beslissingen slikken die ingingen tegen zijn overtuigingen, ook al haalde hij symbolische overwinningen, zoals het schrappen van het project van een luchthaven in Notre-Dame-des-Landes.

Nicolas Hulot, die drie maanden geleden ontslag nam, en er sindsdien het zwijgen toe deed, heeft tijdens een grote rentrée op tv-zender France 2 'de verantwoordelijkheid' opgenomen voor de CO2- en nucleaire taks in Frankrijk. Er werd met veel belangstelling uitgekeken naar wat de ex-minister te zeggen had over het onderwerp, omdat hij al jaren pleit voor een verhoging van de milieufiscaliteit. Het verraste niet echt dat hij tijdens de uitzending de verhoging verdedigde van de CO2-taks waar de 'gilets jaunes' tegen protesteren. 'Maar er is een sociale omkadering nodig die naam waardig', benadrukte hij. 'Ik heb gevochten, vooral in de weken voor mijn vertrek, voor een veel grotere sociale omkadering van de energie- en ecologische transitie. Ik deed concrete voorstellen', zei Hulot, toen hij geconfronteerd werd met de eisen van een gilet jaune die live te zien was vanuit de Bretoense gemeente Saint-Brieuc. 'Er werd niet naar mij geluisterd. Ze kwamen met budgettaire redenen. Ik heb er mijn lessen uit getrokken', zei Hulot. Toen de gewezen tv-presentator zijn ontslag aankondigde, was hij er al voor op zijn hoede om 'de regering te schaden'. Ook nu wimpelde hij vragen af die konden leiden tot rechtstreekse kritiek op president Emmanuel Macron.Hulot werd in mei 2017 tot minister benoemd, nadat hij een jaar eerder geweigerd had om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. De ecologieminister moest beslissingen slikken die ingingen tegen zijn overtuigingen, ook al haalde hij symbolische overwinningen, zoals het schrappen van het project van een luchthaven in Notre-Dame-des-Landes.