Ex-FBI-baas James Comey: ‘Trump is moreel ongeschikt om president te zijn’

Donald Trump en James Comey © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

In een groot interview op tv-zender ABC heeft gewezen FBI-baas James Comey details gegeven over zijn verhouding met de man die hem vorig jaar ontsloeg: Donald Trump. Hij eindigde het interview met een salvo van kritiek op de president.

‘Ik geloof niet dat hij mentaal incompetent is of zich in een vroeg stadium van dementie bevindt’, aldus James Comey in zijn slotbeschouwing, volgens een uitgeschreven versie van het interview die The New York Times wist te bemachtigen. Donald Trump ‘komt op mij over als een persoon die bovengemiddeld intelligent is, die gesprekken volgt en weet wat er gaande is. Ik denk niet dat hij medisch ongeschikt is om president te zijn. Ik denk dat hij moreel ongeschikt is om president te zijn’.

‘Iemand die morele gelijkwaardigheid ziet in Charlottesville (waar een extreemrechtse manifestant inreed op tegenbetogers, en een van hen doodreed, red.), die over vrouwen praat en hen behandelt alsof ze stukken vlees zijn, die voortdurend liegt over grote en kleine zaken en erop aandringt dat de Amerikanen het geloven – die persoon is op morele gronden niet geschikt om president van de VS te zijn. En dat is geen zaak van politieke overtuiging. Het kan me niet schelen wat je standpunt is over wapens of migratie of belastingen’.

‘Wat belangrijker is en dat iedereen zou moeten verenigen: de president moet respect belichamen, en de waarden aanhangen die de kern vormen van dit land. Het meest belangrijke is: waarheid. Deze president is niet in staat om dat te doen. Hij is moreel ongeschikt om president te zijn’.

‘Slijmbal’

Het gesprek met ABC-anchor George Stephanopoulos, dat in zijn ongeknipte versie vijf uur in beslag nam, is het eerste interview van Comey sinds diens ontslag, en gaat vooraf aan de publicatie van zijn boek A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership, dat dinsdag uitkomt.

Dit interview vormt het begin van een mediablitz, die het boek aan een zo groot mogelijk publiek moet helpen. Dat lijkt te lukken: volgens The Hufffington Post gingen in voorverkoop al 200.000 exemplaren de deur uit.

President Donald Trump probeerde preventief het boek en het interview van de man die hij in mei vorig jaar ontsloeg te ontkrachten met een barrage aan tweets, gedeeltelijk inspelend op interviewfragmenten, die ABC vooraf had vrijgegeven. In zijn tweets noemt de president Comey onder meer een ‘slijmbal’, ‘niet slim’, ‘glibberig, ‘een leugenaar’, die een gevangenisstraf verdient, en iemand die zal herinnerd worden als ‘de SLECHTSTE FBI-directeur in de geschiedenis, bij verre!’.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/985483513704124416Donald J. Trumphttps://twitter.com/realDonaldTrump

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0https://twitter.com/realDonaldTrump/status/985504808646971392Donald J. Trumphttps://twitter.com/realDonaldTrump

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Maffiabaas

In een eigen tweet reageerde James Comey op de presidentiële aanvallen: ‘Mijn boek gaat over ethisch leiderschap & baseert zich op voorbeelden uit mijn leven & lessen die ik geleerd heb van anderen. 3 president komen voor in mijn boek: 2 helpen om de waarden te illustreren, die de kern vormen van ethisch leiderschap; 1 dient als contrapunt. Ik hoop dat mensen het hele ding zullen lezen en het nuttig zullen vinden’.

https://twitter.com/Comey/status/985568015029886979James Comeyhttps://twitter.com/Comey

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Dat klonk nog vrij bedaard, maar in het interview, dat overigens weinig nieuwe informatie bracht, is hij dat minder. Hij heeft het over zijn moeilijke eerste ontmoeting met Trump, waarbij hij moest uitleggen dat er een dossier over de president bestond met onder meer ‘golden shower’ geruchten, over de pogingen van Trump om Comey tot een milde behandeling van zijn op leugens betrapte veiligheidsadviseur Michael Flynn te bewegen, over Trump die fundamenteel ongeïnteresseerd was in Russische inmenging in de verkiezing, tenzij om uit te maken hoe de informatie gedraaid kon worden zodat ze zijn kiesoverwinning niet deed verbleken.

Comey beschrijft Trump als iemand die potentieel kwetsbaar is voor chantage door Rusland en die loyauteit eist zoals een maffiabaas.

Comey had het ook over uiterlijke kenmerken: dat de president kleiner is dan hij had verwacht, met ‘gemiddelde handen’, oranje huidskleur, en haar dat hij bijzonder heeft bestudeerd, ‘zijn das was te lang’.

https://twitter.com/ABC/status/985715463421390849ABC Newshttps://twitter.com/ABC

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

De brief over Hillary

Comey geeft in het interview aan dat zijn beroemde brief aan het parlement, waarin hij elf dagen voor de presidentsverkiezingen aankondigde dat het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton was heropend, gedeeltelijk uit politieke overwegingen is verstuurd. De FBI had op een computer van Anthony Weiner, ex-echtgenoot van Clintonmedewerkster Huma Abedin, e-mails van Hillary ontdekt. (na enkele dagen zou blijken dat die e-mails geen verder onderzoek vergden)

Comey: ‘Ik herinner me niet dat ik daar bewust aan dacht (aan de politieke gevolgen, red.), maar dat moet het geval geweest zijn omdat ik in een wereld opereerde waarin Hillary Clinton Donald Trump zou verslaan’.

Als Hillary verkozen zou zijn, zo argumenteert hij, zonder dat deze informatie over het onderzoek vooraf was vrijgegeven, zou ze als ‘illegitiem’ kunnen beschouwd worden.

Hillary Clinton heeft in haar eigen boek What Happened verwezen naar deze brief als een gedeeltelijke verklaring voor haar verlies.

Zou hij die brief nog verstuurd hebben als hij geweten had dat hij zo Donald Trump aan een verkiezingsoverwinning hielp?

Comey antwoordt bevestigend: ‘Dat zou ik. Dat zou ik.’

Op de dag dat hij de brief verstuurde, 28 oktober 2016, had een collega hem een gelijkaardige vraag gesteld, zegt hij aan interviewer Stephanopoulos: of hij zou aarzelen als de politieke kaarten anders zouden liggen.

‘Ik zei: ‘Bedankt voor die vraag. Dat is een goede vraag. Maar het antwoord is: geen moment. Als ik begin af te wegen wiens politiek fortuin zal beïnvloed worden door een beslissing, is het afgelopen met de FBI als onafhankelijke instelling in het leven van de Amerikanen’.

‘Ik heb nooit gedacht dat…’

Zoals in zijn boek gaat Comey ook in het interview in op de geruchten over de golden shower, die Donald Trump in een Russische hotelkamer zou meegemaakt hebben. Dat onbevestigde gerucht maakte deel uit van het Rusland-dossier dat de gepensioneerde Britse geheimagent Christopher Steele heeft opgesteld voor de Clintoncampagne.

‘Ik heb eerlijk gezegd nooit gedacht dat deze woorden uit mijn mond zouden komen, maar ik weet niet of de huidige president van de VS in 2013 in Moskou in het gezelschap was van prostituees die op mekaar plasten. Het is mogelijk, maar ik weet het niet. Met alle andere presidenten zou ik de gedachte als onmogelijk van de hand gewezen hebben’. En in dit geval? ‘Het lijkt me onwaarschijnlijk, maar het is mogelijk’.

Partner Content