Bolkestein hield zijn pleidooi in het Nederlandse televisieprogramma 'Pauw en Witteman'. Frankrijk mag volgens de VVD niet meedoen aan de parallelle munt, want dat land is "vrijwel failliet" en wordt "op ondoordachte wijze geleid."

De plannen voor een munt voor de kredietwaardige landen ("noem het mark", zei Bolkestein) zal moeten komen van de Duitse Bundesbank. Bolkestein ziet ook wel in dat dat niet direct zal gebeuren, maar ooit wordt het werkelijkheid. "Over vijf jaar piepen ze wel anders."

De eurozone staat volgens Bolkestein pas aan het begin van de problemen. Het is hoog tijd om "orde te scheppen in de chaos."

Met een parallelle munt kunnen de kredietwaardige eurolanden hun eigen financiële positie beschermen. "De tekortlanden zullen zich verzetten als de duivel tegen wijwater", verwacht Bolkestein. Maar uiteindelijk zal een dure 'noordelijke munt' ook goed zijn voor hun concurrentiepositie, gelooft hij. (Belga/TV)

Bolkestein hield zijn pleidooi in het Nederlandse televisieprogramma 'Pauw en Witteman'. Frankrijk mag volgens de VVD niet meedoen aan de parallelle munt, want dat land is "vrijwel failliet" en wordt "op ondoordachte wijze geleid." De plannen voor een munt voor de kredietwaardige landen ("noem het mark", zei Bolkestein) zal moeten komen van de Duitse Bundesbank. Bolkestein ziet ook wel in dat dat niet direct zal gebeuren, maar ooit wordt het werkelijkheid. "Over vijf jaar piepen ze wel anders." De eurozone staat volgens Bolkestein pas aan het begin van de problemen. Het is hoog tijd om "orde te scheppen in de chaos." Met een parallelle munt kunnen de kredietwaardige eurolanden hun eigen financiële positie beschermen. "De tekortlanden zullen zich verzetten als de duivel tegen wijwater", verwacht Bolkestein. Maar uiteindelijk zal een dure 'noordelijke munt' ook goed zijn voor hun concurrentiepositie, gelooft hij. (Belga/TV)