Ex-burgemeester Londen: ‘Oprichting staat Israël was grote ramp’

Ken Livingstone © Reuters

Het Midden-Oosten zou een reeks spanningen bespaard gebleven zijn, mochten de joden na de tweede wereldoorlog onderdak aangeboden gekregen hebben in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, meent de voormalig burgemeester van Londen Ken Livingstone.

De oprichting van de staat Israël was een “grote ramp”, die een situatie heeft gecreëerd met het “potentieel voor een nucleaire oorlog”. Dat heeft Labour-afgevaardigde en voormalig burgemeester van Londen ‘Red’ Ken Livingstone gezegd in een interview met de Arabische tv-zender al-Ghad al-Arabi. Het interview dateert al van 20 april en werd woensdag uitgezonden. Livingstone werd vorige week door zijn partij geschorst wegens veronderstelde antisemitische uitspraken. Rode Ken had gesteld dat Hitler het zionisme steunde.

Met zijn uitspraken gooit Livingstone nog wat meer olie op het vuur. “De oprichting van de staat Israël was fundamenteel verkeerd, want 2.000 jaar lang was daar (op het grondgebied van de huidige joodse staat, nvdr) een Palestijnse gemeenschap aanwezig”.

Twee maten

De uitzending was in het Arabisch, maar de organisatie MEMRI (een waakhond met neoconservatieve inslag) zorgde voor een Engelse vertaling. In de uitzending zegt Livingstone dat het Midden-Oosten een reeks spanningen bespaard zou gebleven zijn, mochten de joden na de tweede wereldoorlog onderdak aangeboden gekregen hebben in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

En passant haalde hij daarbij nog eens uit naar de Brits-Amerikaanse invasie van Irak van 2003. “De waarheid is dat Irak er momenteel slechter aan toe is dan onder Saddam Hoessein”. Ook het westerse “humanitaire interventionisme” moest het ontgelden: “Alle westerse interventies in het Midden-Oosten hadden/hebben niks te maken met het brengen van democratie”.

Livingstone wees, ten slotte, ook op de twee maten waarmee het Westen in de regio meet: aan de ene kant Iran, dat jarenlang harde sancties opgelegd werd omdat men zei te vermoeden dat het land aan kernwapens werkt(e), aan de andere kant Israël, sinds veertig jaar al een kernmacht. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content