De ministers waren vol lof over het werk dat de Grieken de jongste maanden verzet hebben om orde op zaken te stellen in hun financiën, maar zullen zich op 20 november opnieuw over de kwestie buigen.

Significante vooruitgang

De ministers van Financiën bespraken maandag voor het eerst het rapport dat experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds hebben opgemaakt over de situatie in Griekenland. De Eurogroep verwelkomt de "significante vooruitgang" en de "aanzienlijke inspanningen" die intussen hebben plaatsgevonden, klonk het na afloop van het overleg.

Veel gevolgen verbinden de schuldeisers daar echter nog niet aan. Eurogroeptopman Jean-Claude Juncker zei dat het de zeventien ministers een "gepaste aanpassing" aan de afgesproken doelstellingen lijkt om de deadline voor het terugdringen van het begrotingstekort van nog maximaal 3 procent op te schuiven tot 2016, in plaats van 2014 nu.

Staatsschuld

Over gelijkaardig uitstel voor het terugdringen van de schuld tot 120 procent van het bbp viel echter het verschil op tussen de boodschap van Juncker en die van IMF-topvrouw Christine Lagarde.

Zo zei Juncker dat uitstel tot 2022 er "met grote waarschijnlijkheid" zal komen. Voor Lagarde ligt de deadline echter nog steeds "op 2020". "We hebben nog punten van verschil, we werken daaraan en we proberen ze weg te werken", zei de chef van het Internationaal Muntfonds.

Noodhulp

Daarnaast is het ook wachten op de nieuwe schijf noodhulp - goed voor 31,5 miljard euro - die Athene dringend nodig heeft. Het Griekse parlement keurde zondagnacht nog een nieuw besparingspakket goed. Dat was een van de voorwaarden voor de nieuwe schijf financiële steun. Zoals verwacht vielen maandag echter nog geen beslissingen.

"Samen met de herziening van het Griekse programma zal de eurogroep ook de financieringsnoden en de duurzaamheid van de schuld bespreken op een uitzonderlijke bijeenkomst op 20 november", zei eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker na afloop van het overleg. Hij benadrukte "dicht bij een akkoord" te zitten en beloofde er alles aan te zullen doen opdat de knoop die dag wordt doorgehakt.

Nieuwe vervaldag

In afwachting verzekerden Juncker en eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn dat Athene wel degelijk in staat zal zijn het hoofd te bieden aan de nieuwe vervaldag van een reeks schuldpapier ter waarde van 5 miljard euro op 16 november. (Belga/TV)

De ministers waren vol lof over het werk dat de Grieken de jongste maanden verzet hebben om orde op zaken te stellen in hun financiën, maar zullen zich op 20 november opnieuw over de kwestie buigen.Significante vooruitgang De ministers van Financiën bespraken maandag voor het eerst het rapport dat experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds hebben opgemaakt over de situatie in Griekenland. De Eurogroep verwelkomt de "significante vooruitgang" en de "aanzienlijke inspanningen" die intussen hebben plaatsgevonden, klonk het na afloop van het overleg. Veel gevolgen verbinden de schuldeisers daar echter nog niet aan. Eurogroeptopman Jean-Claude Juncker zei dat het de zeventien ministers een "gepaste aanpassing" aan de afgesproken doelstellingen lijkt om de deadline voor het terugdringen van het begrotingstekort van nog maximaal 3 procent op te schuiven tot 2016, in plaats van 2014 nu.Staatsschuld Over gelijkaardig uitstel voor het terugdringen van de schuld tot 120 procent van het bbp viel echter het verschil op tussen de boodschap van Juncker en die van IMF-topvrouw Christine Lagarde. Zo zei Juncker dat uitstel tot 2022 er "met grote waarschijnlijkheid" zal komen. Voor Lagarde ligt de deadline echter nog steeds "op 2020". "We hebben nog punten van verschil, we werken daaraan en we proberen ze weg te werken", zei de chef van het Internationaal Muntfonds.Noodhulp Daarnaast is het ook wachten op de nieuwe schijf noodhulp - goed voor 31,5 miljard euro - die Athene dringend nodig heeft. Het Griekse parlement keurde zondagnacht nog een nieuw besparingspakket goed. Dat was een van de voorwaarden voor de nieuwe schijf financiële steun. Zoals verwacht vielen maandag echter nog geen beslissingen. "Samen met de herziening van het Griekse programma zal de eurogroep ook de financieringsnoden en de duurzaamheid van de schuld bespreken op een uitzonderlijke bijeenkomst op 20 november", zei eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker na afloop van het overleg. Hij benadrukte "dicht bij een akkoord" te zitten en beloofde er alles aan te zullen doen opdat de knoop die dag wordt doorgehakt.Nieuwe vervaldag In afwachting verzekerden Juncker en eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn dat Athene wel degelijk in staat zal zijn het hoofd te bieden aan de nieuwe vervaldag van een reeks schuldpapier ter waarde van 5 miljard euro op 16 november. (Belga/TV)