De leiders van de 17 eurolanden hebben een reeks maatregelen genomen waarmee ze hopen de spanning op de financiële markten deels weg te nemen en Italië en Spanje tegemoet komen.

De weg ligt nu open voor de formele goedkeuring van het groeipact, dat donderdagavond nog op weerstand van Madrid en Rome stootte. Dat is een economsich stimuluspakket tyer waarde van 120 miljard euro.

Vicieuze cirkel doorbreken

Voor de herkapitalisering van de Spaanse bankensector zal het Europees Stabiliteitsmechansime (ESM) zijn status van bevoorrecht schuldeiser laten vallen. Het ESM en het Europees Fiannciel Stabiliteitsfonds (EFSF) zullen onder voorwaarden obligaties van noodlijdende landen mogen kopen op de secundaire markt.

In de toekomst zal het ESM ook rechtstreeks banken kunnen herkapitaliseren, zonder dat de overheden als tussenstation dienst moeten doen. Daarmee moet de "vicieuze cirkel" tussen de banken en de overheden doorbroken worden.

Toezichtsmechanisme

Voorwaarde is dat er een Europees toezichtmechanisme komt, waarvoor de Europese Commissie binnenkort al een concreet voorstel moet neerleggen. (Belga/TV)

De leiders van de 17 eurolanden hebben een reeks maatregelen genomen waarmee ze hopen de spanning op de financiële markten deels weg te nemen en Italië en Spanje tegemoet komen. De weg ligt nu open voor de formele goedkeuring van het groeipact, dat donderdagavond nog op weerstand van Madrid en Rome stootte. Dat is een economsich stimuluspakket tyer waarde van 120 miljard euro.Vicieuze cirkel doorbreken Voor de herkapitalisering van de Spaanse bankensector zal het Europees Stabiliteitsmechansime (ESM) zijn status van bevoorrecht schuldeiser laten vallen. Het ESM en het Europees Fiannciel Stabiliteitsfonds (EFSF) zullen onder voorwaarden obligaties van noodlijdende landen mogen kopen op de secundaire markt. In de toekomst zal het ESM ook rechtstreeks banken kunnen herkapitaliseren, zonder dat de overheden als tussenstation dienst moeten doen. Daarmee moet de "vicieuze cirkel" tussen de banken en de overheden doorbroken worden.Toezichtsmechanisme Voorwaarde is dat er een Europees toezichtmechanisme komt, waarvoor de Europese Commissie binnenkort al een concreet voorstel moet neerleggen. (Belga/TV)