Eurotop belooft uitputtingsslag te worden

© Reuters

Het ziet er niet naar uit dat de Europese staats- en regeringsleiders zich op de Eurotop niet zomaar bij de voorstellen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zullen neerleggen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy roepen Herman Van Rompuy, die donderdag en vrijdag de veelbesproken Europese top “van de laatste kans” voorzit, op om “onmiddellijk actie te ondernemen” om de euro te redden.

Nadat de Franse en Duitse leiders maandag hun compromisvoorstel hadden voorgesteld, heeft Van Rompuy dinsdag een tussentijds verslag aan de 27 Europese hoofdsteden overgemaakt waarin hij samen met Commissievoorzitter Barroso en eurogroepvoorzitter Juncker uiteenzet hoe hij vindt dat de eurozone moet versterkt worden. Van Rompuy en zijn medewerkers legden voor de redactie van die tekst de voorbije weken hun oor te luister bij alle lidstaten.

Het rapport, waarvan de definitieve versie tegen maart 2012 verwacht wordt, loopt op verscheidene punten gelijk met de voorstellen van “Merkozy”. Er zitten echter ook grote verschillen in. Om de Europese begrotingsregels strenger te maken, pleit Van Rompuy voor een snelle verdragswijziging die niet door alle nationale parlementen moet worden geratificeerd. Andere vernieuwingen zouden wel een “echte” verdragswijziging veronderstellen. De snelle, verkorte procedure zou echter niet de strenge begrotingscontrole in het leven roepen die Parijs en Berlijn verkiezen.

“Verschillende actoren hebben nog steeds niet begrepen hoe ernstig de situatie is”, beklaagde een Duitse regeringsbron zich. “De onderhandelingen in Brussel lossen de verwachtingen niet in. We zullen geen luie compromissen maken.”

Met de brief waarin Merkel en Sarkozy hun plannen uiteenzetten, zetten Berlijn en Parijs hun collega’s aan tot spoed. Het “nieuwe verdrag” dat ze voor ogen hebben, moet in maart volgend jaar klaar zijn.

Het ziet ernaar uit dat verschillende landen, zoals Polen en het Verenigd Koninkrijk, niet over zich heen zullen laten lopen, zodat kersvers eerste minister Elio Di Rupo getuige zal zijn van enkele stevige discussies.

Overigens luidt ook in het Berlaymont-gebouw, de hoofdzetel van de Europese Commissie, kritiek op de plannen van de “Frans-Duitse as”. “Dat Frankrijk en Duitsland overleggen, is hun goed recht”, zei commissaris Karel De Gucht. “Maar Europa kan niet werken op basis van een directoire. Dat heeft nooit gewerkt en zal ook nooit werken.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content