‘Europese wapenexport naar Midden-Oosten bereikt recordniveau’

Wapens in het Midden-Oosten © Reuters

De Europese Unie heeft in 2012 voor 9,7 miljard euro wapenexportvergunningen naar het Midden-Oosten goedgekeurd, een stijging met 22 procent. België is de belangrijkste Europese exporteur van vuurwapens.

In 2012 heeft de Europese Unie voor 9,7 miljard euro wapenexportvergunningen naar het Midden-Oosten goedgekeurd, een stijging met 22 procent tegenover het jaar voordien. Dat zegt het Vlaams Vredesinstituut, dat afhangt van het Vlaams Parlement. Nooit reikte de EU meer wapenvergunningen voor het Midden-Oosten uit dan in 2012.

FN Herstal

België is de belangrijkste Europese exporteur van vuurwapens en de tweede belangrijkste uitvoerder van munitie naar die regio. Die Belgische export wordt vrijwel volledig gerealiseerd door FN Herstal.

“Uit het meest recente rapport van de werkgroep van de Europese Unie voor de handel in conventionele wapens (COARM) blijkt dat de EU-lidstaten in 2012 wapenexportlicenties hebben uitgereikt ter waarde van 39,9 miljard euro. Dat is een stijging met ruim 6 procent ten opzichte van recordjaar 2011”, zegt het Vlaams Vredesinstituut.

“België staat Europees op de zevende plaats met een vergunde wapenexport van 969,7 miljoen euro in 2012, ongeveer evenveel als voorgaande jaren”.

Regionale wapenwedloop

Terwijl de export naar andere EU-landen afneemt, stijgt de Europese wapenexport naar het Midden-Oosten, Latijns- en Noord-Amerika en Oceanië. De economische crisis zorgt immers voor dalende defensiebudgetten in de EU en Europese defensiebedrijven gaan verder op zoek naar andere afzetmarkten, stelt het Vredesinstituut vast.

“Door de regionale wapenwedloop in het Midden-Oosten, springt vooral die regio in het oog. De EU-lidstaten vergunden in 2012 voor 9,7 miljard euro wapenexportvergunningen naar het Midden-Oosten. Dit komt neer op een kwart van de totale Europese wapenexport. Het is bovendien een opvallende stijging met 22 procent ten opzichte van 2011 en met 46 procent ten opzichte van 2010”, aldus het Vlaams Vredesinstituut. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content