In het document klinkt het dat talrijke migranten die door de waarnemers ondervraagd zijn melding maken van stokslagen, schoppen en andere mishandelingen door de veiligheidsdiensten in het Hongaars-Servische grensgebied.

De verklaringen komen van migranten die door politie in Hongarije zijn opgepakt en terug naar Servië zijn gebracht. Een arts die meereisde met de delegatie stelde verwondingen vast bij de migranten die in overeenstemming zijn met hun klachten.

De delegatie van het antifoltercomité deed de vaststellingen al tijdens een bezoek in oktober vorig jaar. Uit een antwoord van de Hongaarse regering op de vaststellingen blijkt dat de belangrijkste punten van kritiek nog steeds kloppen, zei de voorzitter van het comité, Mykola Gnatovskyy, in een mededeling.

Het comité is onderdeel van de Raad van Europa, die in zijn 47 lidstaten waakt over de mensenrechten.

De Hongaarse regering beweert dat talrijke vaststellingen in het bericht 'in tegenspraak zijn met de feiten'. Er zou een systeem zijn om mishandelen van uitgewezen migranten te verhinderen.

Het bericht verhoogt de internationale druk op Hongarije verder. Vorige woensdag nog startte het Europees Parlement een sanctieprocedure tegen Hongarije omdat het de Europese waarden met de voeten treedt.

In het document klinkt het dat talrijke migranten die door de waarnemers ondervraagd zijn melding maken van stokslagen, schoppen en andere mishandelingen door de veiligheidsdiensten in het Hongaars-Servische grensgebied. De verklaringen komen van migranten die door politie in Hongarije zijn opgepakt en terug naar Servië zijn gebracht. Een arts die meereisde met de delegatie stelde verwondingen vast bij de migranten die in overeenstemming zijn met hun klachten. De delegatie van het antifoltercomité deed de vaststellingen al tijdens een bezoek in oktober vorig jaar. Uit een antwoord van de Hongaarse regering op de vaststellingen blijkt dat de belangrijkste punten van kritiek nog steeds kloppen, zei de voorzitter van het comité, Mykola Gnatovskyy, in een mededeling. Het comité is onderdeel van de Raad van Europa, die in zijn 47 lidstaten waakt over de mensenrechten. De Hongaarse regering beweert dat talrijke vaststellingen in het bericht 'in tegenspraak zijn met de feiten'. Er zou een systeem zijn om mishandelen van uitgewezen migranten te verhinderen. Het bericht verhoogt de internationale druk op Hongarije verder. Vorige woensdag nog startte het Europees Parlement een sanctieprocedure tegen Hongarije omdat het de Europese waarden met de voeten treedt.