Europese verdeeldheid over Syrisch wapenembargo

© Reuters
Elisabeth Ackaert

Exact twee jaar na de start van de Syrische burgeroorlog, buigen de Europese landen zich over het Syrische wapenembargo tijdens de EU-top. Vooral Frankrijk en Groot-Brittannië willen de rebellen beter bewapenen.

Het wordt geen gemakkelijke taak. Net twee jaar nadat op 15 maart de eerste opstanden in de Syrische stad Deraa begonnen, verloopt het Europese wapenembargo aan Syrië en ligt de mogelijke verlenging ervan op tafel op de Europese top in Brussel.

En dat het wapenembargo zomaar verlengd zal worden, lijkt niet erg waarschijnlijk. De Syrische rebellen kunnen al rekenen op logistieke steun van Europa, onder meer in de vorm van pantsertuigen.

“We kunnen niet meer blijven kijken naar dit bloedbad”

Frankrijk en Groot-Brittannië pleiten voor een stopzetting van het embargo en willen zelfs de rebellentroepen die strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad voorzien van wapens. “En indien we daarbij niet de steun krijgen de andere EU-landen, doen we het alleen”, zei Frans president François Hollande op een persconferentie naar aanleiding van de EU-top. “We kunnen niet meer toezien op het bloedbad door een regime dat zelfs niet wil praten over vreedzame transitie.” Voor Hollande is het aanleveren afweergeschut een optie.

Ook Groot-Brittannië maakt zich sterk dat het wapenembargo beter verdwijnt. “Een embargo voor leveringen aan het regime is er niet. Maar zij die tegen dat regime willen strijden, krijgen geen hulp”, zegt een Britse ambtenaar. Onder meer Rusland en Iran voorzien het regime van de president van wapens en zware artillerie, zoals afweergeschut. Cameron liet al verstaan dat Groot-Brittannië, net als Frankrijk, ervoor kiest om een eventuele verlenging van het embargo te negeren.

Wat na al-Assad?

Maar niet alle Europese landen trekken aan datzelfde zeel. Grootmacht Duitsland en Oostenrijk pleiten niet voor een opheffing van het embargo. Zij zien Europese wapenleveringen niet zitten. Duitsland vreest voor een Libisch scenario, waarbij de wapens in het hele land verspreid raken. Bovendien rijst de vraag wat er zal gebeuren met de verdeelde wapens eenmaal de strijd is gestreden en al-Assad zijn plaats al president verlaat.

De Verenige Staten houden zich momenteel nog buiten de Europese discussie. Al noemt het land steun aan de Syrische rebellen wel uitermate noodzakelijk. Hoe ze die steun willen bieden, blijft voorlopig nog even koffiedik kijken.

De Syrische burgeroorlog is intussen twee jaar aan de gang en zorgde voor 70.000 doden, 1,1 miljoen vluchtelingen in het buitenland en 2,5 miljoen ontheemde Syriërs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content