Europese N-VA-fractie: ‘Arrogantie mevrouw Merkel blijft verbazen’

Turkse premier Ahmet Davutoglu met Europese leiders © Reuters

De eis van Turkije om zo snel mogelijk te starten met toetredingsonderhandelingen tot de EU, ziet de N-VA niet zitten. ‘Nooit zal een regering waarvan N-VA deel uitmaakt goedkeuren dat Turkije lid wordt van de Europese Unie.’

De Europese N-VA-fractie is niet te spreken over het akkoord dat de Europese Unie en Turkije in de steigers hebben gezet op hun top in Brussel. De EU wil een Syrische vluchteling hervestigen voor elke Syriër die Turkije van Griekenland overneemt, maar dat is niet naar de zin van de N-VA’ers. “De arrogantie van mevrouw Merkel blijft verbazen”, haalt Sander Loones uit naar de Duitse bondskanselier. “Ze denkt in haar eentje de koers te kunnen bepalen en aarzelt zelfs niet om Europees raadsvoorzitter Tusk te omzeilen.”

De Turkse premier Ahmet Davutoglu verraste de Europese leiders met zijn aanbod om alle illegaal in Griekenland aankomende vluchtelingen opnieuw terug te nemen, maar bleek zijn plan zondagavond al te hebben doorgenomen met Angela Merkel en Mark Rutte, de Nederlandse eerste minister. “Hun plan was om dit akkoordje snel-snel door de andere Europese staats- en regeringsleiders te laten bezegelen”, stelt de N-VA-fractie in het Europees Parlement verbolgen vast.

Changage

De EU heeft al te lang de lakse Merkel-lijn gevolgd en zit daarom vandaag in slechte papieren. Daarvan krijgen we nu de rekening gepresenteerd

Mark Demesmaeker (N-VA)

“Alles wat Turkije vraagt, aanvaardt Merkel klakkeloos. Ongezien en ongehoord”, vindt Loones. “Terwijl ze beter eens lang in de spiegel zou kijken: haar beleid en dat van de zwakke Europese leiders uit het verleden heeft ervoor gezorgd dat we vandaag in de problemen zitten. Door hen zijn we afhankelijk geworden van Turkije. We kunnen zelfs onze eigen grenzen niet meer alleen controleren.”

Volgens Loones’ partijgenoot Mark Demesmaeker is de EU chanteerbaar geworden. “De Turken maken daar volop misbruik van en dat irriteert mij mateloos. De EU heeft al te lang de lakse Merkel-lijn gevolgd en zit daarom vandaag in slechte papieren. Daarvan krijgen we nu de rekening gepresenteerd.”

‘Turkije hoort niet thuis in EU’

Een eis van Davutoglu om het akkoord uit te voeren, is het zo snel mogelijk openen van nieuwe hoofdstukken in de toetredingsonderhandelingen. Maar een effectieve toetreding van Turkije tot de EU ziet de N-VA niet zitten. “Nooit zal een regering waarvan N-VA deel uitmaakt goedkeuren dat Turkije lid wordt van de Europese Unie. Nooit”, stelt Demesmaeker fel. “Turkije hoort simpelweg niet thuis in de EU. Ankara kiest consequent voor de koers van het autoritaire Midden-Oosten en bouwt de burgerlijke vrijheden keer op keer af. Wie de trekken van een autocratie vertoont, verdient geen perspectief op toetreding.”

De N-VA is wel tevreden dat er “een de facto push-backbeleid” komt waarbij Turkije verplicht wordt alle illegale migranten terug te nemen. “Nu nog maximale limieten invoeren op het aantal asielzoekers dat de EU kan opnemen, en in de toekomst hebben we Turkije niet meer nodig voor ons grenzenbeleid”, luidt het. (Belga/AVE)

CD&V: ‘Merkel is enige die nek uitsteekt’

“Voor de N-VA is de Duitse bondskanselier Angela Merkel de gedroomde schietschijf, maar in onze ogen is zij de enige die een dam opwerpt tegen het egoïsme en de ieder-voor-zich-aanpak van de vluchtelingencrisis.” Dat zegt Ivo Belet, Europees parlementslid voor CD&V.

Ivo Belet spreekt tegen dat Europa plat op de buik gaat voor de Turken. “We verkopen onze ziel niet. Turkije is zelf een frontlijnstaat in de vluchtelingencrisis en zit in nog grotere problemen dan Europa. Het is niet juist dat de Turken als winnaars uit deze deal komen. De hele wereld mag dat schrijven, maar het klopt niet.”


Dat Angela Merkel, die tot dezelfde EVP-familie behoort als Belet, een van de architecten is van dit preakkoord, verdient volgens de CD&V’er het grootste respect. “Dit is een crisis, een catastrofe die het slechtste in de politici naar boven haalt. Gaan we het oplossen met prikkeldraad en push-backs zoals in Australië? Ja hallo!”


Dat de N-VA “nooit” de toetreding van Turkije tot de EU zal goedkeuren, begrijpt Belet niet. “Dat ze tegen de toetreding van Turkije zijn, is geen nieuw standpunt. Maar nooit? De komende tien, twintig jaar kan het land inderdaad geen lid worden, het gaat totaal de andere richting uit. Maar over bijvoorbeeld dertig jaar is het misschien wel een democratie naar Westers model geworden. Dat kun je toch niet weten?” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content