Het aantal dodelijke slachtoffers van de bootramp nabij Lampedusa staat voorlopig op 127. Italiaanse hulpdiensten konden 125 personen redden, maar naar verluidt waren er 500 opvarenden aanwezig op het schip.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz sprak de hoop uit dat deze vluchtelingentragedie "een keerpunt in de Europese politiek" zou worden. Maar pas eind oktober behandelen de Europarlementsleden een resolutie over het vluchtelingendrama nabij Lampedusa. Het thema wordt wel al besproken door de Europese ministers van Binnenlandse Zaken in Luxemburg.

'Europees drama'

"Dit is een horrorverhaal", benadrukt eurocommissaris Viviane Reding voor het overleg, schrijft Euronews. "Maar de Europese ministers moeten bepalen of dit een wake-up call is om de wetgeving te veranderen."

Italië, dat via het eiland Lampedusa, veel vluchtelingen binnenkrijgt, dringt aan op een gezamenlijke Europese aanpak en wil een gedeelde opvang. Op dit moment zijn de Europese landen zelf verantwoordelijk voor de bewaking van hun grenzen. Asielbeleid is bovendien een nationale aangelegenheid. Vooral landen aan de Europese zuidgrens krijgen een grote instroom nieuwkomers te verwerken.

"Wij hopen dat de EU zich realiseert dat dit geen Italiaans, maar een Europees drama is", zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano. Hij kreeg bijval van de voorzitter van het Europees Parlement, die erkende dat dit een probleem is voor alle EU-landen.

Frontex

Voor de bewaking van de buitengrenzen wordt op dit moment al wel samengewerkt onder Frontex. Het agentschap helpt enkel bij de controle van de grenzen, maar de verantwoordelijkheid ligt nog steeds bij de landen zelf.

Of een sterkere samenwerking bereikt zal worden is nog maar de vraag. De gemeenschappelijke grensbewakingsinitiatieven waren tot nu toe het maximaal bespreekbare op de Europese onderhandelingstafel.

Later op de week bezoekt Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso het Italiaanse eiland Lampedusa.

Het aantal dodelijke slachtoffers van de bootramp nabij Lampedusa staat voorlopig op 127. Italiaanse hulpdiensten konden 125 personen redden, maar naar verluidt waren er 500 opvarenden aanwezig op het schip.De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz sprak de hoop uit dat deze vluchtelingentragedie "een keerpunt in de Europese politiek" zou worden. Maar pas eind oktober behandelen de Europarlementsleden een resolutie over het vluchtelingendrama nabij Lampedusa. Het thema wordt wel al besproken door de Europese ministers van Binnenlandse Zaken in Luxemburg. "Dit is een horrorverhaal", benadrukt eurocommissaris Viviane Reding voor het overleg, schrijft Euronews. "Maar de Europese ministers moeten bepalen of dit een wake-up call is om de wetgeving te veranderen." Italië, dat via het eiland Lampedusa, veel vluchtelingen binnenkrijgt, dringt aan op een gezamenlijke Europese aanpak en wil een gedeelde opvang. Op dit moment zijn de Europese landen zelf verantwoordelijk voor de bewaking van hun grenzen. Asielbeleid is bovendien een nationale aangelegenheid. Vooral landen aan de Europese zuidgrens krijgen een grote instroom nieuwkomers te verwerken. "Wij hopen dat de EU zich realiseert dat dit geen Italiaans, maar een Europees drama is", zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano. Hij kreeg bijval van de voorzitter van het Europees Parlement, die erkende dat dit een probleem is voor alle EU-landen. Voor de bewaking van de buitengrenzen wordt op dit moment al wel samengewerkt onder Frontex. Het agentschap helpt enkel bij de controle van de grenzen, maar de verantwoordelijkheid ligt nog steeds bij de landen zelf. Of een sterkere samenwerking bereikt zal worden is nog maar de vraag. De gemeenschappelijke grensbewakingsinitiatieven waren tot nu toe het maximaal bespreekbare op de Europese onderhandelingstafel.Later op de week bezoekt Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso het Italiaanse eiland Lampedusa.