Europese militairen op Middellandse Zee krijgen extra opdrachten

Archiefbeeld van bootvluchtelingen die gered worden © REUTERS

De Europese Unie gaat Libische kustwachters opleiden en de illegale wapenhandel naar het land mee bestrijden. Voor die uitbreiding van de Europese militaire missie op de Middellandse Zee, Sophia, hebben de ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg het licht op groen gezet.

EU NAVFOR Med of Sophia werd in juni vorig jaar gelanceerd als reactie op een scheepsramp waarbij ongeveer 850 migranten het leven lieten. In het eerste jaar van de missie droegen de Europese militairen bij tot de arrestatie van ruim zeventig vermoedelijke mensensmokkelaars. Ze neutraliseerden ook bijna 140 boten die gebruikt werden voor mensensmokkel en hielpen bij de redding van zowat 16.000 mensen

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten maandag formeel om het mandaat van de missie te verlengen tot 27 juli 2017. Meteen krijgen de Europese militairen er ook twee opdrachten bij. Zo gaan ze opleidingsprogramma’s verzorgen voor de Libische kustwacht en marine. De bedoeling is om binnenkort een eerste opleidingsprogramma voor een honderdtal officieren en onderofficieren op te starten op één van de Europese schepen.

De EU gaat ook helpen bij het afdwingen van het internationale wapenembargo. Dat moet de aanvoer van wapens voor extremistische groeperingen als Islamitische Staat bemoeilijken. Daarvoor wordt de actieradius van de Europese schepen uitgebreid. De missie bestrijkt voortaan 80 procent van de Libische kust, maar blijft wel buiten de Libische territoriale wateren.

Sophia omvat momenteel vijf schepen, ondersteund door drie helikopers en vier vliegtuigen. Om de extra taken op te vangen, zouden er volgens Europese bronnen een drietal schepen moeten bijkomen, waaronder één voor de opleidingsprogramma’s. België plant in november een fregat ter beschikking te stellen van de missie. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content