Europese meerjarenbegroting: Verhofstadt eist bijkomende garanties

© Belga

De liberalen in het Europees Parlement eisen bijkomende garanties vooraleer ze kunnen instemmen met het politiek akkoord over de Europese meerjarenbegroting.

De Europese liberalen eisen nog bijkomende toezeggingen van de lidstaten vooraleer ze kunnen instemmen met het akkoord over de Europese meerjarenbegroting. Dat heeft liberaal fractieleider Guy Verhofstadt meegedeeld.

Verhofstadt stelt tevreden vast dat er de komende jaren veel flexibeler omgesprongen kan worden met de Europese begroting. Tot 2017 kunnen ongebruikte fondsen volledig overgedragen worden naar de volgende begrotingsjaren, nadien wordt de overdracht beperkt tot een maximum van 26 miljard euro tot 2020. “Door voet bij stuk te houden ligt er een verbeterd voorstel op tafel”, aldus de oud-premier.

Niettemin eist Verhofstadt namens zijn fractie nog bijkomende toezeggingen van de lidstaten. Hij dringt onder meer aan op sterkere garanties dat het dreigende begrotingstekort voor dit jaar wordt opgelost en dat de herzieningsclausule voor de hele meerjarenbegroting in 2016 “niet vrijblijvend” is.

Ook dringt hij aan op een sterkere procedure voor het debat over eigen Europese inkomsten.

De fractieleiders van de Europese Volkspartij en de socialisten reageerden welwillend op het politieke akkoord dat parlementsvoorzitter Martin Schulz uit de brand sleepte.

Bart Staes: ‘Solo slim van Schultz is niet acceptabel’

Minder enthousiasme valt er te horen bij Kathleen Van Brempt (SP.A). Deze week kantten de socialisten zich nog unaniem tegen de voorstellen en sindsdien is er volgens haar “niet veel vooruitgang geboekt”. Ze houdt haar standpunt in beraad, maar “het wordt moeilijk om dit te steunen.”

Net als bij Van Brempt weerklinkt bij Bart Staes (Groen) ongenoegen over de wijze waarop de tenoren van de Europese instellingen de Europarlementsleden onder druk zetten. Staes spreekt van “een vertrouwensbreuk tussen de politieke fracties en zijn voorzitter”.

“Wat vandaag gebeurde, de solo slim van Schultz, die alleen onderhandelde met Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Ierse premier Enda Kenny, zonder enige transparante consultatie van het Europees Parlement, is gewoon niet acceptabel”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content