Europese leiders bespreken nieuw competitiviteitspact

© Epa

Op de EU-top van vrijdag zullen de staats- en regeringsleiders van de eurozone de toekomst bespreken van het intussen beruchte Duits-Franse competitiviteitspact.

Het competitiviteitspact werd op de EU-top van 4 februari besproken op initiatief van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die daarvoor de steun had gekregen van de Franse president Nicolas Sarkozy.

Vooral het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd en de afschaffing van de automatische loonindexering sprongen daarbij in het oog. Onder ander premier Yves Leterme reageerde onmiddellijk dat daar geen sprake van kan zijn.

Op de top werd wel afgesproken dat Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso overleg zouden organiseren over concrete maatregelen om de concurrentiekracht van de landen van de eurozone te versterken. In een tekst die Van Rompuy en Barroso voorbereidden zijn de ideeën van Merkel en Sarkozy weerhouden, maar ze bruskeren niet meer.

Zo is de afschaffing van de automatische loonindexeringssystemen alvast van de baan, maar wordt gevraagd om “waar nodig” het indexeringsmechanisme aan te passen, met behoud van de zeggenschap van de sociale partners. Vervroegde uitdiensttreding moet ontmoedigd worden en de pensioenleeftijd zou in lijn met de levensverwachting gebracht moeten worden, “rekening houdend met nationale demografische ontwikkelingen”. Dat zijn twee zinsneden waarin België zich zeker kan vinden.

“Opdat Merkel haar steun zou verlenen aan de uitbreiding van de noodfondsen voor eurolanden die in de problemen zitten, moet ze in Duitsland kunnen tonen dat er iets tegenover die steun staat’, klinkt het bij Europese diplomaten.

Europese noodfondsen
Op de eurozonetop zullen geen formele beslissingen genomen worden. Bedoeling is de eurozone op één lijn te krijgen met het oog op de lentetop van 24 en 25 maart. Daar moeten de lidstaten definitieve overeenstemming vinden over het nieuwe economisch bestuur, met het oog op de onderhandelingen daarover met het Europees Parlement.

Op de EU-top zullen tot slot ook de Europese noodfondsen besproken worden in het kader van de vergadering van aanstaande maandag van de ministers van Financiën van de eurozone. Zij zullen het hebben over het tijdelijke fonds EFSF (European Financial Stability Mechanism) en het permanente ESM (European Stability Mechanism), dat in 2013 het levenslicht ziet. Vast staat dat de effectieve leencapaciteit van het EFSF opgetrokken wordt van 250 miljard euro naar 440 miljard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content