Europese landbouwministers zetten in op duurzaamheid

© iStock

De Europese landbouwministers hebben in Milaan beloftes gedaan om de strijd tegen honger en ondervoeding in de wereld op te voeren.

In Milaan hebben de Europese ministers beloftes gedaan om honger en ondervoeding in de wereld tegen te gaan. Ze willen landbouw ook duurzamer en eerlijker maken. ‘Een engagement voor de toekomst’, noemt Belgisch minister Willy Borsus (MR) het ondertekende ‘Charter van Milaan’.

‘De wereldbevolking voeden met kwaliteitsvol voedsel’, zo vat Borsus het grote doel samen. Maar dan wel met aandacht voor duurzame landbouw en het lot van de mensen die wereldwijd in de landbouw actief zijn.

Concreet somt het charter een reeks engagementen op, zoals het concretiseren van het ‘recht op voedsel’, het wegwerken van fouten in het economisch systeem die voedselschaarste creëren en het opstellen van makkelijk toepasbare regels rond voedselveiligheid en de veiligheid van het leefmilieu.

Kinderarbeid

Voorts beloven de ministers onder meer kinderarbeid en illegale tewerkstelling in de landbouwsector te bestrijden, gezonde voeding te promoten en vervalsing, fraude en bedrog tegen te gaan. Ook de middelen voor onderwijs en onderzoek moeten omhoog, waterverspilling moet de wereld uit en steunmechanismen voor de kwetsbaarste groepen – bijvoorbeeld via de gratis verdeling van voedseloverschotten – moeten worden uitgebouwd.

Voorlopig blijft het slechts bij beloftes in een charter. Het is nu aan de ministers die er hun krabbel onder gezet hebben om er ook echt werk van te maken. Minister Borsus zegt alvast dat de richtlijnen mee zijn beleid zullen bepalen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content