De Europese Commissie staakt de inbreukprocedure die ze had opgestart tegen Frankrijk wegens de uitzetting van Romazigeuners.

De Commissie had de principiële beslissing genomen om met de procedure te beginnen wegens een inbreuk op de Europese richtlijn over het vrij verkeer van personen.

Die richtlijn werd niet volledig omgezet, maar bovendien op een discriminerende manier. De Romazigeuners uit ontmantelde illegale kampen worden immers in groep uit Frankrijk uitgewezen en niet als individuen.

Frankrijk kon nog ontsnappen aan de procedure als ze voor 15 oktober een precieze kalender zou opmaken over hoe ze de richtlijn correct zou toepassen. Gebeurde dat niet, zou de procedure effectief worden opgestart.

Europees Commissaris voor Justitie en Grondrechten Viviane Reding kondigde dinsdag aan dat Frankrijk intussen tegemoet is gekomen aan de bezwaren van de Commissie.

De Europese Commissie staakt de inbreukprocedure die ze had opgestart tegen Frankrijk wegens de uitzetting van Romazigeuners.De Commissie had de principiële beslissing genomen om met de procedure te beginnen wegens een inbreuk op de Europese richtlijn over het vrij verkeer van personen. Die richtlijn werd niet volledig omgezet, maar bovendien op een discriminerende manier. De Romazigeuners uit ontmantelde illegale kampen worden immers in groep uit Frankrijk uitgewezen en niet als individuen.Frankrijk kon nog ontsnappen aan de procedure als ze voor 15 oktober een precieze kalender zou opmaken over hoe ze de richtlijn correct zou toepassen. Gebeurde dat niet, zou de procedure effectief worden opgestart. Europees Commissaris voor Justitie en Grondrechten Viviane Reding kondigde dinsdag aan dat Frankrijk intussen tegemoet is gekomen aan de bezwaren van de Commissie.