De Europese Commissie stapt naar het Europese Hof van Justitie om de aanpassing van de salarissen van de Europese ambtenaren af te dwingen.

"De lidstaten en de Commissie erkennen beide dat er moet worden bespaard op de administratieve kosten. Dergelijke besparingen moeten wel conform de wet worden doorgevoerd. Indien nodig moet de wet worden gewijzigd, maar niet overtreden", zo stelt vicevoorzitter Maros Sefcovic in een mededeling.

Loonsverhoging van 1,7 procent
De lidstaten weigerden eind vorig jaar in te stemmen met de nominale loonsverhoging van 1,7 procent die de Commissie had voorgesteld. Ze betoogden dat ook de eurocraten in tijden van crisis de broeksriem moeten aanhalen en stapten zelfs naar het Hof van Justitie.

Dat doet nu ook de Commissie, die stelt dat ze enkel de wet uitvoert. Volgens het door de lidstaten goedgekeurde statuut worden bezoldigingen en pensioenen van de ruim 40.000 Europese ambtenaren immers met een jaar vertraging afgestemd op die van ambtenaren van België en zeven andere EU-lidstaten.

Verlies aan koopkracht
Op basis daarvan stelde de Commissie voor dit jaar een nominale salarisverhoging met 1,7 procent voor. Rekening houdend met een inflatie van 3,6 procent in Brussel komt dat neer op een reële verlaging met 1,8 procent. Dat is volgens de Commissie precies hetzelfde verlies aan koopkracht als de ambtenaren uit de acht lidstaten moesten slikken.

De lidstaten eisten de toepassing van een uitzonderingsclausule omwille van de ernstige en plotse verslechtering van de sociaaleconomische toestand, maar die volgens de Commissie niet van toepassing.

De Commissie herinnert er wel aan dat ze voorstellen heeft gedaan om de komende zeven jaar 1 miljard euro te besparen, onder meer via een inkrimping, een verlenging van de werkweek en een verhoging van de pensioenleeftijd. (Belga/TE)

De Europese Commissie stapt naar het Europese Hof van Justitie om de aanpassing van de salarissen van de Europese ambtenaren af te dwingen. "De lidstaten en de Commissie erkennen beide dat er moet worden bespaard op de administratieve kosten. Dergelijke besparingen moeten wel conform de wet worden doorgevoerd. Indien nodig moet de wet worden gewijzigd, maar niet overtreden", zo stelt vicevoorzitter Maros Sefcovic in een mededeling. Loonsverhoging van 1,7 procent De lidstaten weigerden eind vorig jaar in te stemmen met de nominale loonsverhoging van 1,7 procent die de Commissie had voorgesteld. Ze betoogden dat ook de eurocraten in tijden van crisis de broeksriem moeten aanhalen en stapten zelfs naar het Hof van Justitie. Dat doet nu ook de Commissie, die stelt dat ze enkel de wet uitvoert. Volgens het door de lidstaten goedgekeurde statuut worden bezoldigingen en pensioenen van de ruim 40.000 Europese ambtenaren immers met een jaar vertraging afgestemd op die van ambtenaren van België en zeven andere EU-lidstaten. Verlies aan koopkracht Op basis daarvan stelde de Commissie voor dit jaar een nominale salarisverhoging met 1,7 procent voor. Rekening houdend met een inflatie van 3,6 procent in Brussel komt dat neer op een reële verlaging met 1,8 procent. Dat is volgens de Commissie precies hetzelfde verlies aan koopkracht als de ambtenaren uit de acht lidstaten moesten slikken. De lidstaten eisten de toepassing van een uitzonderingsclausule omwille van de ernstige en plotse verslechtering van de sociaaleconomische toestand, maar die volgens de Commissie niet van toepassing. De Commissie herinnert er wel aan dat ze voorstellen heeft gedaan om de komende zeven jaar 1 miljard euro te besparen, onder meer via een inkrimping, een verlenging van de werkweek en een verhoging van de pensioenleeftijd. (Belga/TE)