Europese Commissie wil Griekenland van strafbankje halen

Pierre Moscovici, eurocommissaris van Economische en Financiële Zaken © belga

De Europese Commissie heeft de lidstaten woensdag aanbevolen om de buitensporige tekortprocedure tegen Griekenland stop te zetten. Dat heeft de Commissie woensdag meegedeeld.

‘Dit is een heel symbolische dag voor Griekenland. Na zovele jaren van opofferingen door de Griekse bevolking, plukt het land eindelijk de vruchten van de inspanningen’, zo verklaarde eurocommissaris Pierre Moscovici. ‘Griekenland is klaar om de bladzijde van het bezuinigingsbeleid om te draaien en een nieuw hoofdstuk van groei, investeringen en tewerkstelling te openen’.

Griekenland zit al op het strafbankje sinds 2009, toen de regering plots een tekort van 15,1 procent op de begroting bekendmaakte. Het was het begin van een jarenlange saneringsoperatie zonder weerga. Het land werd financieel overeind gehouden worden door de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds en moest in ruil draconische besparingen en fundamentele economische hervormingen doorvoeren.

Het huidige, derde steunprogramma loopt tot de zomer van volgend jaar. Vorig jaar boekte Griekenland voor het eerst een begrotingsoverschot van 0,7 procent. Het land deed daarmee beter dan het gemiddelde van de eurozone. Die positieve tendens is volgens de Commissie ook duurzaam. Met een tekort van meer dan drie procent wordt de komende jaren geen rekening gehouden in de economische en budgettaire prognoses. De Europese begrotingsnormen gebieden de lidstaten om hun begrotingstekort onder drie procent te houden.

Op het toppunt van de financiële crisis, in 2011, zaten 24 lidstaten op het budgettaire strafbankje. Indien de ministers van Financiën hun fiat geven voor de stopzetting van de procedure tegen Athene, blijven er nog drie lidstaten over: de eurolanden Spanje en Frankrijk, en Groot-Brittannië.

Partner Content