De Commissie verklaarde vorige maand de Italiaanse ontwerpbegroting al als niet ontvankelijk. Ook nu spaart ze haar kritiek niet. Ze spreekt van een 'bijzonder ernstig geval van niet-naleving' van de unaniem goedgekeurde Europese aanbevelingen.

Het probleem is niet alleen dat Italië een torenhoge schuld van 130 procent van het bbp torst, maar ook dat de regering van de extreemrechtse Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging tegen de afspraken in vasthoudt aan een tekort van 2,4 procent volgend jaar om verkiezingsbeloftes in te lossen. 'Italië is aan het slaapwandelen richting financiële instabiliteit', verwoordde Eurocommissaris Valdis Dombrovskis het. 'Dit is een zorg voor ons allemaal.'

We laten ons niet verleiden tot hetzelfde taalgebruik of houding als de Italiaanse regering.

Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen

De Commissie wil nu een buitensporigtekortprocedure openen tegen Italië, al heeft ze daarvoor nog een hele weg af te leggen. Het is nu aan de Raad om het voorstel van de Commissie goed te keuren. Volgens commissaris voor Economie en Financiën Pierre Moscovici zou het al bijzonder gek moeten lopen als de Raad het Commissievoorstel niet volgt. De uiteindelijke beslissing valt mogelijk in januari.

De procedure kan uiteindelijk uitmonden in boetes, al blijft de Commissie hoopvol dat Italië nog toegevingen zal doen, zegt Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen. 'Wij gaan de dialoog aan, de deuren van alle commissarissen staan open. We laten ons niet verleiden tot hetzelfde taalgebruik of houding als de Italiaanse regering', benadrukte ze. 'Dit is in het belang van Italië, de Italianen en de hele eurozone.'

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini liet woensdag in de krant La Stampa de deur alvast op een kier. De regering zou toch bereid zijn om het begrotingsvoorstel aan te passen.

De Commissie verklaarde vorige maand de Italiaanse ontwerpbegroting al als niet ontvankelijk. Ook nu spaart ze haar kritiek niet. Ze spreekt van een 'bijzonder ernstig geval van niet-naleving' van de unaniem goedgekeurde Europese aanbevelingen.Het probleem is niet alleen dat Italië een torenhoge schuld van 130 procent van het bbp torst, maar ook dat de regering van de extreemrechtse Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging tegen de afspraken in vasthoudt aan een tekort van 2,4 procent volgend jaar om verkiezingsbeloftes in te lossen. 'Italië is aan het slaapwandelen richting financiële instabiliteit', verwoordde Eurocommissaris Valdis Dombrovskis het. 'Dit is een zorg voor ons allemaal.'De Commissie wil nu een buitensporigtekortprocedure openen tegen Italië, al heeft ze daarvoor nog een hele weg af te leggen. Het is nu aan de Raad om het voorstel van de Commissie goed te keuren. Volgens commissaris voor Economie en Financiën Pierre Moscovici zou het al bijzonder gek moeten lopen als de Raad het Commissievoorstel niet volgt. De uiteindelijke beslissing valt mogelijk in januari. De procedure kan uiteindelijk uitmonden in boetes, al blijft de Commissie hoopvol dat Italië nog toegevingen zal doen, zegt Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen. 'Wij gaan de dialoog aan, de deuren van alle commissarissen staan open. We laten ons niet verleiden tot hetzelfde taalgebruik of houding als de Italiaanse regering', benadrukte ze. 'Dit is in het belang van Italië, de Italianen en de hele eurozone.'De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini liet woensdag in de krant La Stampa de deur alvast op een kier. De regering zou toch bereid zijn om het begrotingsvoorstel aan te passen.