"Met dit voorstel kunnen we veel sneller noodbijstand verlenen binnen de Europese Unie. Dat is op dit moment hoogst nodig om vluchtelingen te helpen. Er mag geen tijd verloren gaan om humanitair lijden binnen onze grenzen te voorkomen", zo verklaarde eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Christos Stylianides.

Stylianides hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement zo snel mogelijk het licht op groen zetten om dit jaar 300 miljoen euro te mobiliseren. In 2017 en 2018 zou dan telkens 200 miljoen euro ter beschikking gesteld worden voor humanitaire hulp binnen Europa. Het geld, waarmee voedsel, medicijnen, tenten en ander materiaal wordt voorzien, wordt niet weggehaald uit fondsen voor humanitaire hulp buiten de Europese grenzen.

Het nieuwe Europese instrument kan ingezet worden in alle lidstaten die geconfronteerd worden met een humanitaire crisis, maar het voorstel is uiteraard in eerste instantie een reactie op de situatie in Griekenland. Door de quasi sluiting van de grens met Macedonië zitten al meer dan 10.000 vluchtelingen vast in bijzonder precaire omstandigheden. Athene raamt bijna 500 miljoen euro nodig te hebben voor de opvang van tot 100.000 vluchtelingen. (Belga/NSK)

"Met dit voorstel kunnen we veel sneller noodbijstand verlenen binnen de Europese Unie. Dat is op dit moment hoogst nodig om vluchtelingen te helpen. Er mag geen tijd verloren gaan om humanitair lijden binnen onze grenzen te voorkomen", zo verklaarde eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Christos Stylianides. Stylianides hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement zo snel mogelijk het licht op groen zetten om dit jaar 300 miljoen euro te mobiliseren. In 2017 en 2018 zou dan telkens 200 miljoen euro ter beschikking gesteld worden voor humanitaire hulp binnen Europa. Het geld, waarmee voedsel, medicijnen, tenten en ander materiaal wordt voorzien, wordt niet weggehaald uit fondsen voor humanitaire hulp buiten de Europese grenzen. Het nieuwe Europese instrument kan ingezet worden in alle lidstaten die geconfronteerd worden met een humanitaire crisis, maar het voorstel is uiteraard in eerste instantie een reactie op de situatie in Griekenland. Door de quasi sluiting van de grens met Macedonië zitten al meer dan 10.000 vluchtelingen vast in bijzonder precaire omstandigheden. Athene raamt bijna 500 miljoen euro nodig te hebben voor de opvang van tot 100.000 vluchtelingen. (Belga/NSK)