Het is de allereerste keer dat de Commissie, die zich bezorgd toont over de nieuwe samenstelling en de werking van het grondwettelijk hof in Polen, deze procedure in gang zet.

De nieuwe, door de conservatieve Recht en Rechtvaardigheid (PiS) geleide regering in Warschau sleutelde de voorbije twee maanden grondig aan de samenstelling én de bevoegdheden van het hof. Timmermans stuurde over de kwestie een brief naar de Poolse autoriteiten, maar hun antwoorden waren onvoldoende, zei hij.

Door een zogenaamde gestructureerde dialoog met Warschau te starten, wil Timmermans "op een objectieve manier" de zaak onderzoeken en de Polen de kans geven te reageren. "We willen deze zaak op een rationele manier oplossen, wat we niet willen doen is de polemiek starten." Als deze dialoog geen resultaat oplevert, kan de Commissie formele aanbevelingen doen aan Polen.

In extremis kan het stemrecht van Polen in de Europese ministerraad opgeschort worden. Behalve het Poolse grondwettelijk hof, baart ook de nieuwe Poolse mediawet de Commissie zorgen. (Belga/NSK)

Het is de allereerste keer dat de Commissie, die zich bezorgd toont over de nieuwe samenstelling en de werking van het grondwettelijk hof in Polen, deze procedure in gang zet.De nieuwe, door de conservatieve Recht en Rechtvaardigheid (PiS) geleide regering in Warschau sleutelde de voorbije twee maanden grondig aan de samenstelling én de bevoegdheden van het hof. Timmermans stuurde over de kwestie een brief naar de Poolse autoriteiten, maar hun antwoorden waren onvoldoende, zei hij.Door een zogenaamde gestructureerde dialoog met Warschau te starten, wil Timmermans "op een objectieve manier" de zaak onderzoeken en de Polen de kans geven te reageren. "We willen deze zaak op een rationele manier oplossen, wat we niet willen doen is de polemiek starten." Als deze dialoog geen resultaat oplevert, kan de Commissie formele aanbevelingen doen aan Polen.In extremis kan het stemrecht van Polen in de Europese ministerraad opgeschort worden. Behalve het Poolse grondwettelijk hof, baart ook de nieuwe Poolse mediawet de Commissie zorgen. (Belga/NSK)