Europees Commissaris Viviane Reding wil een procedure starten tegen Frankrijk wegens inbreuk op de Europese regelgeving door de uitwijzing van Romazigeuners. Dat heeft ze dinsdag aangekondigd.

Vorige week vroeg het Europees parlement dat Frankrijk zou stoppen met de uitzettingen van Romazigeuners naar Roemenië en Bulgarije. De Franse minister van Migratie Eric Besson liet daarop weten dat daar geen sprake van kan zijn.

Intussen is een omzendbrief van de Franse regering uitgelekt waarin staat dat de Franse regering prioritair de Romazigeuners viseert bij de ontmanteling van illegale kampen.

Besson had dat eerder nog ontkend. Het Frans ministerie verstuurde daarop maandag inderhaast een nieuwe rondzendbrief waarin de verwijzing naar de Roma werd geschrapt.

'Een schande'

Reding, die bevoegd is voor Justitie en Fundamentele Rechten, was vorige week in het Europees parlement nog gematigd over de houding van Frankrijk ten aanzien van de Roma's, maar zei dinsdag dat de omzendbrief een schande is.

Ze kondigde aan dat ze een inbreukprocedure wil lanceren tegen Frankrijk wegens de omstreden uitwijzingen. Volgens de eurocommissaris schendt de Franse regering de Europese richtlijn over het vrij verkeer van personen.

Reding wil de inbreukprocedure via een versnelde procedure bij de Commissie agenderen. Een beslissing zou al binnen twee weken genomen kunnen worden.

Europees Commissaris Viviane Reding wil een procedure starten tegen Frankrijk wegens inbreuk op de Europese regelgeving door de uitwijzing van Romazigeuners. Dat heeft ze dinsdag aangekondigd.Vorige week vroeg het Europees parlement dat Frankrijk zou stoppen met de uitzettingen van Romazigeuners naar Roemenië en Bulgarije. De Franse minister van Migratie Eric Besson liet daarop weten dat daar geen sprake van kan zijn.Intussen is een omzendbrief van de Franse regering uitgelekt waarin staat dat de Franse regering prioritair de Romazigeuners viseert bij de ontmanteling van illegale kampen. Besson had dat eerder nog ontkend. Het Frans ministerie verstuurde daarop maandag inderhaast een nieuwe rondzendbrief waarin de verwijzing naar de Roma werd geschrapt. 'Een schande'Reding, die bevoegd is voor Justitie en Fundamentele Rechten, was vorige week in het Europees parlement nog gematigd over de houding van Frankrijk ten aanzien van de Roma's, maar zei dinsdag dat de omzendbrief een schande is.Ze kondigde aan dat ze een inbreukprocedure wil lanceren tegen Frankrijk wegens de omstreden uitwijzingen. Volgens de eurocommissaris schendt de Franse regering de Europese richtlijn over het vrij verkeer van personen. Reding wil de inbreukprocedure via een versnelde procedure bij de Commissie agenderen. Een beslissing zou al binnen twee weken genomen kunnen worden.