Europese Commissie opent inbreukprocedure tegen Hongarije wegens controversiële ngo-wet

13/07/17 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:29

Bron: Belga

Hongarije moet de Europese Commissie tekst en uitleg verschaffen bij de controversiële ngo-wet die vorige maand werd goedgekeurd. Ngo's die financiële steun uit het buitenland ontvangen, moeten zichzelf in al hun publicaties en op websites labelen als 'organisatie met buitenlandse steun', maar dat is volgens de Commissie in strijd met de Europese wetgeving.

Europese Commissie opent inbreukprocedure tegen Hongarije wegens controversiële ngo-wet

Hongaars premier Viktor Orban © BELGAIMAGE

De Commissie heeft Hongarije een ingebrekestelling gestuurd, de eerste formele stap van een inbreukprocedure. Boedapest krijgt een maand de tijd om te reageren. Volgens Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Commissie, 'vormt het middenveld het echte weefsel van onze democratische samenlevingen en mag het daarom niet onrechtmatig beperkt worden in zijn werk'.

Omdat de nieuwe wet de ngo's kan hinderen in hun fondsenwerving, kan volgens de Commissie hun werking in gevaar komen. Daarom ziet ze in de wet een inbreuk op het recht op vrijheid van vereniging. Ook het recht op de bescherming van het privéleven en van persoonsgegevens komt volgens de Commissie in het gedrang, net als het vrij kapitaalverkeer. Als Hongarije niet antwoordt op de brief van de Commissie of geen bevredigend antwoord stuurt, kan het land in extremis naar het Europees Hof van Justitie verwezen worden.

In een andere fel gemediatiseerde zaak, die van de Hongaarse onderwijswet die de Central European University (CEU) in Boedapest met sluiting bedreigde, besliste de Commissie donderdag om de volgende stap te zetten in de inbreukprocedure die eind april werd opgestart. Ondanks de nodige amendementen is de wet nog steeds in strijd met de Europese vrijheden, zegt Timmermans. Ook hier krijgt Boedapest een maand de tijd om tekst en uitleg te verschaffen.

Onze partners