Europese Commissie legt legaal wapenbezit aan banden

Jean-Claude Juncker, Donald Tusk en Jeroen Dijsselbloem © Reuters

De Europese Commissie wil het moeilijker maken om op een legale manier wapens aan te schaffen. Onder meer verzamelaars zullen strenger worden gecontroleerd. Er wordt ook gewerkt aan een actieplan tegen illegale wapenhandel.

De voorstellen van de Commissie zitten al een tijdje in de pijplijn, maar worden na de aanslagen in Parijs sneller op tafel gelegd. Concreet wil de Commissie de vuurwapenrichtlijn herzien zodat de verwerving en het bezit van wapens beter gecontroleerd kunnen worden. De zwaarste semi-automatische wapens, zoals kalasjnikovs, moeten uit privéhanden blijven, “zelfs als ze gedeactiveerd zijn”, vindt de Commissie.

Het is immers vaak mogelijk zulke verzamelstukken opnieuw te activeren. Wie in het ene EU-land geen wapens mag bezitten, mag dat ook in de andere lidstaat niet kunnen, vindt de Commissie. Ook gedeactiveerde wapens zullen strenger worden aangepakt.

Om het risico van de verkoop van wapens aan criminelen in te perken, zullen verzamelaars beter worden gecontroleerd. “De voorstellen van vandaag zullen ons helpen bij het indammen van het gevaar dat wapens in de handen van terroristen vallen”, zegt Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Goedkeuring

De tekst gaat nu naar de lidstaten en het Europees Parlement, die het voorstel moeten goedkeuren. Vrijdag bespreken de lidstaten de voorstellen alvast op het spoedberaad van de ministers van Binnenlandse Zaken. De verschillen tussen de lidstaten inzake wapenwetgeving is precies een van de moeilijkheden om over de grenzen heen wapens te kunnen traceren.

De Commissie beseft dat ook de illegale wapenhandel aangepakt moet worden. Daarvoor wordt momenteel een actieplan uitgewerkt. De georganiseerde criminaliteit, de handel op de zwarte markt en de import van illegale wapens en explosieven vanuit Balkanlanden en vroegere oorlogszones zullen daarin centraal staan.

Uitwisseling gegevens

In het kader van de strijd tegen het terrorisme wordt ook aan een Europees systeem gewerkt voor de uitwisseling van passagiersgegevens. Op de persconferentie waar de nieuwe aanpak van de wapenhandel werd voorgesteld, herhaalde Europees commissaris Dimitris Avramopoulos woensdag dat het de bedoeling is om tegen het einde van het jaar een akkoord te vinden over zo’n PNR-systeem.

Het zou nationale instanties toegang moeten verschaffen tot de persoonsgegevens die opgeslagen worden in de reservatiesystemen van luchtvaartmaatschappijen. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content