De Europese Commissie is 'erg bezorgd' over de begrotingsplannen van Italië, zo blijkt vrijdagavond uit een brief van vicevoorzitter Valdis Dombrovskis en Commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici aan Rome.

Volgens de Europese regels van het stabiliteitspact is Italië verplicht om zijn schuldenberg van meer dan 130 procent van het bbp sneller af te bouwen. Italië is de derde grootste economie van de eurozone.

De Italiaanse premier probeerde eerder al de financiële markten gerust te stellen door erop te wijzen dat de schuldenberg versneld zal worden afgebouwd. In 2020 zou het Italiaanse begrotingstekort 2,1 procent van het bbp bedragen en in 2021 1,8 procent.

'Italië heeft nood aan een diepgaande wijziging van zijn economisch beleid. De bedoeling is dat een aantal maatregelen de economische groei versnellen, waardoor de Italiaanse schuldenberg tegen 2021 nog 126,7 procent van het bbp zou bedragen', zegt de regering in Rome. Ze wijst er ook op dat het structurele deficit op 1,7 procent van het bbp blijft.

De populistische partijen in de Italiaanse regering, de Vijfsterrenbeweging en de Lega, hebben dure beloftes gedaan zoals hogere pensioenen en lagere belastingen. Dombrovskis en Moscovici vrezen dat deze plannen de schuldenberg nog zullen doen toenemen.

De Europese Commissie is 'erg bezorgd' over de begrotingsplannen van Italië, zo blijkt vrijdagavond uit een brief van vicevoorzitter Valdis Dombrovskis en Commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici aan Rome.Volgens de Europese regels van het stabiliteitspact is Italië verplicht om zijn schuldenberg van meer dan 130 procent van het bbp sneller af te bouwen. Italië is de derde grootste economie van de eurozone. De Italiaanse premier probeerde eerder al de financiële markten gerust te stellen door erop te wijzen dat de schuldenberg versneld zal worden afgebouwd. In 2020 zou het Italiaanse begrotingstekort 2,1 procent van het bbp bedragen en in 2021 1,8 procent. 'Italië heeft nood aan een diepgaande wijziging van zijn economisch beleid. De bedoeling is dat een aantal maatregelen de economische groei versnellen, waardoor de Italiaanse schuldenberg tegen 2021 nog 126,7 procent van het bbp zou bedragen', zegt de regering in Rome. Ze wijst er ook op dat het structurele deficit op 1,7 procent van het bbp blijft. De populistische partijen in de Italiaanse regering, de Vijfsterrenbeweging en de Lega, hebben dure beloftes gedaan zoals hogere pensioenen en lagere belastingen. Dombrovskis en Moscovici vrezen dat deze plannen de schuldenberg nog zullen doen toenemen.