Verschillende Europese banken investeren nog steeds in de productie van clustermunitie. Zo werden de clusterbommen die de Libische leider Muammar Khaddafi gebruikt, geproduceerd door het Spaanse Instalaza, geholpen door een lening van Deutsche Bank.

Dat staat in het jaarrapport over clusterbommen van de ngo's IKV Pax Christi en Netwerk Vlaanderen, dat woensdag in Brussel werd voorgesteld.

Clustermunitie bestaat uit honderden kleine bommen, vervat in een moederbom. Bij ontploffing kunnen ze iedereen doden in de wijde omtrek, zonder onderscheid te maken tussen soldaten en burgers. Bovendien kunnen de niet-ontplofte bommen jarenlang blijven rondslingeren en lang na het einde van het conflict nog slachtoffers maken.

Conventie

De meeste Europese landen hebben intussen de conventie tegen het gebruik van clustermunitie ondertekend, maar de twee ngo's ontdekten dat verschillende bedrijven en banken zich daar niet aan storen. Onder meer de Nederlandse bank Aegon en de Franse financiële instellingen AXA en Crédit Agricole bieden nog volop steun aan bedrijven die clustermunitie produceren.

De zogenaamde 'Hall of Shame' van het rapport lijst de financiële instellingen op die recent in producenten van clustermunitie investeerden.

De onderzoekers kwamen er zelfs op uit dat de clusterbommen die Khaddafi inzet in het huidige conflict in Libië deels werden gemaakt met Duits kapitaal, via Deutsche Bank.

Belgische banken

Goede punten zijn er wel voor de Belgische banken. Ons land was in februari 2006 het eerste land ter wereld dat de oorlogstuigen verbood, en dat heeft zijn doel niet gemist.

De banken Ethias, Dexia en KBC blijken veel inspanningen te doen om hun geld weg te houden van de omstreden explosieven. (Belga/KVDA)

Verschillende Europese banken investeren nog steeds in de productie van clustermunitie. Zo werden de clusterbommen die de Libische leider Muammar Khaddafi gebruikt, geproduceerd door het Spaanse Instalaza, geholpen door een lening van Deutsche Bank. Dat staat in het jaarrapport over clusterbommen van de ngo's IKV Pax Christi en Netwerk Vlaanderen, dat woensdag in Brussel werd voorgesteld. Clustermunitie bestaat uit honderden kleine bommen, vervat in een moederbom. Bij ontploffing kunnen ze iedereen doden in de wijde omtrek, zonder onderscheid te maken tussen soldaten en burgers. Bovendien kunnen de niet-ontplofte bommen jarenlang blijven rondslingeren en lang na het einde van het conflict nog slachtoffers maken. Conventie De meeste Europese landen hebben intussen de conventie tegen het gebruik van clustermunitie ondertekend, maar de twee ngo's ontdekten dat verschillende bedrijven en banken zich daar niet aan storen. Onder meer de Nederlandse bank Aegon en de Franse financiële instellingen AXA en Crédit Agricole bieden nog volop steun aan bedrijven die clustermunitie produceren. De zogenaamde 'Hall of Shame' van het rapport lijst de financiële instellingen op die recent in producenten van clustermunitie investeerden. De onderzoekers kwamen er zelfs op uit dat de clusterbommen die Khaddafi inzet in het huidige conflict in Libië deels werden gemaakt met Duits kapitaal, via Deutsche Bank. Belgische banken Goede punten zijn er wel voor de Belgische banken. Ons land was in februari 2006 het eerste land ter wereld dat de oorlogstuigen verbood, en dat heeft zijn doel niet gemist. De banken Ethias, Dexia en KBC blijken veel inspanningen te doen om hun geld weg te houden van de omstreden explosieven. (Belga/KVDA)