Tusk legt de bal vooral in het kamp van de Britten. 'We moeten meer vooruitgang zien langs Britse kant', meent Tusk. Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben, voor de Britten op 29 maart 2019 definitief afzwaaien, nog heel wat werk voor de boeg. De toekomstige handelsrelaties zijn voor het Verenigd Koninkrijk prioritair, maar de Unie wil eerst drie netelige dossiers uit de weg ruimen voor ze het licht voor de tweede fase van de onderhandelingen op groen wil zetten.

Het gaat om de vereffening van de rekeningen, de Ierse grenskwestie en de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië. Volgens Tusk gaan de onderhandelingen over dat laatste dossier goed vooruit. Voor de andere twee kwesties is dat veel minder minder het geval, zegt hij. De Britten kregen vorige vrijdag al een duidelijke deadline van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier.

Tegen begin december moet er 'oprechte en reële vooruitgang' zijn, zodat de Europese leiders half december op de EU-top de tweede fase van de onderhandelingen kunnen inluiden. Tusk treedt hem daarin nu bij. 'Er moet ten laatste begin december zichtbare vooruitgang zijn'.

Anders komen de gesprekken over de handelsrelaties ook dan niet van de grond, waarschuwde hij. In oktober hielden de Europese leiders het licht al eens op rood voor handelsgesprekken. Ook toen waren de onderhandelingen over de boedelscheiding volgens hen nog niet ver genoeg gevorderd.

Tusk legt de bal vooral in het kamp van de Britten. 'We moeten meer vooruitgang zien langs Britse kant', meent Tusk. Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben, voor de Britten op 29 maart 2019 definitief afzwaaien, nog heel wat werk voor de boeg. De toekomstige handelsrelaties zijn voor het Verenigd Koninkrijk prioritair, maar de Unie wil eerst drie netelige dossiers uit de weg ruimen voor ze het licht voor de tweede fase van de onderhandelingen op groen wil zetten. Het gaat om de vereffening van de rekeningen, de Ierse grenskwestie en de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië. Volgens Tusk gaan de onderhandelingen over dat laatste dossier goed vooruit. Voor de andere twee kwesties is dat veel minder minder het geval, zegt hij. De Britten kregen vorige vrijdag al een duidelijke deadline van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Tegen begin december moet er 'oprechte en reële vooruitgang' zijn, zodat de Europese leiders half december op de EU-top de tweede fase van de onderhandelingen kunnen inluiden. Tusk treedt hem daarin nu bij. 'Er moet ten laatste begin december zichtbare vooruitgang zijn'. Anders komen de gesprekken over de handelsrelaties ook dan niet van de grond, waarschuwde hij. In oktober hielden de Europese leiders het licht al eens op rood voor handelsgesprekken. Ook toen waren de onderhandelingen over de boedelscheiding volgens hen nog niet ver genoeg gevorderd.