Europees Parlement vraagt dat regeringsleiders onderhandelingsmandaat geven aan Juncker

Jean-Claude Juncker (EVP) © BELGAIMAGE

Het Europees Parlement vraagt de 28 regeringsleiders Jean-Claude Juncker (EVP) een onderhandelingsmandaat te geven.

De conferentie van fractievoorzitters van het Europees Parlement vraagt dat de 28 staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie, die straks in Brussel bijeenkomen, Jean-Claude Juncker (EVP) een “duidelijk mandaat” geven om onderhandelingen te starten met de andere politieke families over een werkprogramma voor de volgende Europese Commissie. Dat laat de socialistische fractieleider Hannes Swoboda weten.

In de Europese instellingen wordt volop overleg gepleegd over wie de volgende voorzitter van de Europese Commissie mag worden. Tijdens een informeel diner, georganiseerd door Herman Van Rompuy, steken de 28 leiders vanaf 19 uur de koppen bij elkaar. In het Europees Parlement is een eerste formele gedachtewisseling al afgerond. De voorzitters van de fracties van het (uittredende) Parlement zijn overeengekomen dat de Luxemburger Jean-Claude Juncker mag proberen om een meerderheid achter zijn programma te scharen. De kandidaat-Commissievoorzitter kwam met zijn Europese Volkspartij (EVP) immers als grootste uit de Europese verkiezingen.

De fractieleiders verwachten nu van premier Elio Di Rupo en zijn collega’s dat ze Juncker in het veld sturen en hem een mandaat geven om te onderhandelen met de andere politieke families. Volgens Hannes Swoboda heeft de Europese Raad “geen enkele reden om het proces uit te stellen”. Hij verwacht van de Commissievoorzitter in spe “een gedetailleerd werkprogramma voor de komende vijf jaar”. Swoboda en zijn EVP-collega Joseph Daul gaan hun besluit in de loop van de middag overmaken aan Van Rompuy. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content