Europees Parlement: ‘Stop gesprekken toetreding Turkije’

Recep Tayyip Erdogan © Reuters

Het Europees Parlement wil dat de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie worden bevroren tot president Recep Tayyip Erdogan een einde maakt aan zijn “disproportionele” repressie sinds de mislukte coup van juli. Daarvoor pleiten de Europarlementsleden in een resolutie die donderdag in Straatsburg met ruime meerderheid is goedgekeurd.

De Europarlementsleden pleiten voor een “tijdelijke bevriezing” van de toetredingsonderhandelingen die de Europese Unie sinds 2005 met Turkije voert. Die kunnen volgens Straatsburg pas heropgestart worden wanneer het regime in Ankara “de disproportionele repressieve maatregelen” opheft die in de nasleep van de mislukte coup van juli zijn genomen.

“Turkije is een belangrijke partner van de Europese Unie”, zo luidt het in de tekst die met 479 tegen 37 stemmen bij 107 onthoudingen werd goedgekeurd. “Maar de politieke wil tot samenwerking moet van beide partijen komen (…) Turkije geeft geen blijk van deze politieke wil, en de regeringsbeslissingen doen Turkije enkel maar verder afwijken van het Europese pad”, zo verwijzen de parlementsleden naar de aantastingen van de grondrechten en fundamentele vrijheden.

Als Turkije opnieuw de doodstraf zou invoeren, dan is een officiële opschorting van het toetredingsproces onafwendbaar, zo klinkt het nog.

De resolutie is niet bindend. De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini en de meeste lidstaten zijn ondanks de hoog oplopende spanningen met Erdogan gekant tegen een stopzetting van de onderhandelingen. Turkije blijft immers een belangrijke strategische partner, met een belangrijke rol op het vlak van veiligheid en migratie.

Erdogan zelf liet woensdag al verstaan dat hij de resolutie “geen waarde” toedicht.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content