Europees Parlement heft immuniteit Jean-Marie Le Pen op

Jean-Marie Le Pen © BELGA

Het Europees Parlement heft de immuniteit van de Franse extreemrechtse politicus en Europarlementslid Jean-Marie Le Pen op. Dat doet het op vraag van het Parijse Hof van Beroep, dat Le Pen wil berechten voor het aanzetten tot rassenhaat.

Europarlementslid Jean-Marie Le Pen, oprichter van de Franse extreemrechtse partij Front National, beriep zich in februari nog op zijn immuniteit als parlementslid om zijn eigen proces te boycotten. De rechtszaak in kwestie gaat over een filmpje uit juni 2014, waarin Le Pen opriep tot rassenhaat. Meer bepaalde herhaalde hij zijn stelling dat de gaskamers ‘een detail uit de Tweede Wereldoorlog’ zijn. Die uitspraak en andere soortgelijke statements leverde hem door de jaren heen al verschillende veroordelingen op.

De commissie juridische zaken van het Europees Parlement heeft Le Pens immuniteit nu opgeheven. Volgens de commissie hielden de uitingen in kwestie geen verband met Le Pens parlementaire werkzaamheden. Een eventuele veroordeling zou dus geen poging zijn om de Franse politicus te verhinderen zijn taken als parlementslid uit te voeren.

‘De leden van het Europees Parlement genieten het recht op vrije meningsuiting, maar dit recht is geen vrijbrief voor smaad, beschimping, aanzetten tot haat, lasterlijke of andere beledigende uitlatingen’, aldus de commissie. Eerder verwierp het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een klacht van Le Pen tegen de Frankrijk, omdat die zijn vrijheid van meningsuiting zou beknot hebben in hetzelfde proces.

Zijn dochter Marine Le Pen, de huidige leider van het Front National, heeft eerder afstand genomen van de uitspraken van haar vader. Jean-Marie werd in augustus 2015 uit het Front National gezet. Daarop richtte de politicus een nieuwe partij op, het Rassemblement Bleu Blanc Rouge. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content