Europees Parlement gaat onkostenvergoedingen herzien

Antonio Tajani © REUTERS
Lukas De Vos
Lukas De Vos Europakenner

Enkele weken geleden berichtte Knack dat er geen enkele controle is op de manier waarop leden van het Europees Parlement hun onkostenvergoedingen besteden. Een werkgroep moet daar nu verandering in brengen.

De voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, heeft een ad hoc werkgroep opgezet om de kosten op te lijsten die parlementsleden mogen dekken met de 4.300 euro onkostenvergoeding die ze nu krijgen.

Op dit moment is er al een lijst van twee bladzijden die beschrijft waarvoor dat bedrag mag worden aangewend. Zo mogen parlementsleden er de huur en inrichting van hun kantoor mee betalen, net als internet- en communicatie-uitgaven.

Uit onderzoek van onder meer Knack bleek enkele weken geleden dat nogal wat parlementsleden misbruik maken van die onkosten, van geld doorstorten naar de eigen fractie tot personeelsaanwerving voor eigen campagnes of tot het verhuur van een kantoor aan jezelf of bij de eigen politieke partij. Zo huurde één Pools Europarlementslid dertien kantoren.

Ook uit dat onderzoek bleek dat de manier waarop parlementsleden met hun onkostenvergoedingen omspringen, niet werd gecontroleerd. Dat wil het Europees Parlement nu anders zien. Twee maanden geleden had het Parlement al aan Tajani en zijn veertien vicevoorzitters, samen het Bureau van voorzitters, om een controleerbare lijst van toegelaten uitgaven op te maken. Drie weken later herhaalde het Parlement die vraag.

De werkgroep die de lijst moet herzien, en waarin geen Belgen zitten, zal haar voorstellen voor goedkeuring overmaken aan het bureau van voorzitters voor het einde van dit jaar. In oktober komt er een tussentijds verslag. In de werkgroep zitten geen Belgen.

In het dossier van Knack zeiden de meeste Belgische parlementsleden wel niet van plan te zijn om volledige inzage te geven in hun bestedingspatroon, ook al omdat dat volgens hen onnodig en te bureaucratisch zou zijn. Kathleen Van Brempt (SP.A/S&D) pleit dan weer voor een revisor per fractie en onverwachte deelcontroles door het parlement zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content