Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso werd bij zijn aankomst op het Italiaanse eiland Lampedusa uitgejouwd door een groep inwoners.

"Europa is één met Lampedusa. Het probleem van een van onze landen, zoals Italië, moet gezien worden als een probleem voor heel Europa. Europa mag het hoofd niet afwenden", zo verklaarde Barroso op een persconferentie met de Italiaanse premier Enrico Letta.

Solidariteit

"Deze gebeurtenis mag zich niet meer herhalen in Europa. Er is nood aan meer doorgedreven inspanningen. Dat vereist meer samenwerking tussen alle lidstaten", stelde Barroso.

In de nasleep van het drama eiste Italië opnieuw meer Europese solidariteit bij de bewaking van de Europese buitengrenzen en de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Veel concreets heeft dat pleidooi vooralsnog niet opgeleverd. Barroso beloofde alvast dat de Europese Unie dertig miljoen euro extra zal uittrekken voor Italië, "hoewel we weten dat er veel meer gedaan moet worden".

Staatsbegrafenis

Barroso en Letta bezochten in het gezelschap van vicepremier Angelino Alfano en eurocommissaris Cecilia Malmström het opvangcentrum van Lampedusa. Ze ontmoetten vluchtelingen en overlevenden van de ramp en brachten hulde aan de overledenen. Letta kondigde aan dat de overheid voor de slachtoffers een staatsbegrafenis zal verzorgen. Naar schatting 300 tot 390 mensen lieten vorige week het leven voor de kust van Lampedusa.

Op Lampedusa is de spanning intussen te snijden, zowel onder de vluchtelingen in het overbevolkte opvangcentrum als onder de circa 6.000 inwoners van het eiland. Een kleine groep inwoners schreeuwde "moordenaars" en "schande" toen de Europese delegatie neerstreek op de luchthaven.(Belga/AVE)

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso werd bij zijn aankomst op het Italiaanse eiland Lampedusa uitgejouwd door een groep inwoners. "Europa is één met Lampedusa. Het probleem van een van onze landen, zoals Italië, moet gezien worden als een probleem voor heel Europa. Europa mag het hoofd niet afwenden", zo verklaarde Barroso op een persconferentie met de Italiaanse premier Enrico Letta. "Deze gebeurtenis mag zich niet meer herhalen in Europa. Er is nood aan meer doorgedreven inspanningen. Dat vereist meer samenwerking tussen alle lidstaten", stelde Barroso. In de nasleep van het drama eiste Italië opnieuw meer Europese solidariteit bij de bewaking van de Europese buitengrenzen en de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Veel concreets heeft dat pleidooi vooralsnog niet opgeleverd. Barroso beloofde alvast dat de Europese Unie dertig miljoen euro extra zal uittrekken voor Italië, "hoewel we weten dat er veel meer gedaan moet worden". Barroso en Letta bezochten in het gezelschap van vicepremier Angelino Alfano en eurocommissaris Cecilia Malmström het opvangcentrum van Lampedusa. Ze ontmoetten vluchtelingen en overlevenden van de ramp en brachten hulde aan de overledenen. Letta kondigde aan dat de overheid voor de slachtoffers een staatsbegrafenis zal verzorgen. Naar schatting 300 tot 390 mensen lieten vorige week het leven voor de kust van Lampedusa. Op Lampedusa is de spanning intussen te snijden, zowel onder de vluchtelingen in het overbevolkte opvangcentrum als onder de circa 6.000 inwoners van het eiland. Een kleine groep inwoners schreeuwde "moordenaars" en "schande" toen de Europese delegatie neerstreek op de luchthaven.(Belga/AVE)