Europees-Afrikaans actieplan voor vluchtelingencrisis in de maak

Italiaanse kustwacht helpt bootvluchtelingen © BELGAIMAGE

Er lijkt zich een consensus te vormen rond een actieplan waarbij Europa en Afrika gezamenlijk de huidige vluchtelingencrisis gaan aanpakken.

Dat bleek woensdagavond in Malta, waar Europese en Afrikaanse leiders zijn samengekomen over de problematiek. De bedoeling is om de oorzaken van de migratie aan te pakken, onder meer met ontwikkelingshulp, maar ook om te komen tot een terugkeerbeleid.

Vooral over dat laatste aspect zijn de Europeanen vragende partij. Enkele bronnen wijzen erop dat voor migranten wiens asielaanvraag verworpen werd, er dringend een effectieve terugkeerpolitiek moet komen. Het afgelopen jaar werden in Europa minder dan 30 procent van de afgewezen asielzoekers ook effectief naar hun land van origine teruggebracht.

Illegaal

De staats- en regeringsleiders kwamen woensdag ook overeen om alle vormen van illegale migratie te bestrijden. Studenten en wetenschappers zouden dan zich weer makkelijker moeten kunnen verplaatsen.

Belgisch premier Charles Michel waarschuwde wel dat men moet opletten dat deze sectoren geen nieuw kanalen voor illegale migratie worden. Maar hij beoordeelde de teksten die donderdag formeel zouden worden beklonken, als ‘een goed document’.

Evaluatie

De Europeanen en Afrikanen spraken in Malta nog af om elkaar opnieuw te ontmoeten over de vluchtelingenproblematiek, waarschijnlijk begin 2017. Daar zouden de afspraken die nu in Valletta werden gemaakt, dan worden geëvalueerd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content