Europarlementslid volgt Farage op bij UKIP

Paul Nuttall wordt de nieuwe voorzitter van UKIP. © REUTERS

Europarlementslid Paul Nuttall is maandag verkozen tot nieuwe leider van de Britse UKIP-partij als echte opvolger van de charismatische Nigel Farage.

Nuttall, die woensdag veertig jaar wordt, haalde het van de vroegere vicevoorzitster Suzanne Evans en ex-soldaat John Rees-Evans. Het Europarlementslid kreeg binnen zijn partij 62,6 procent van de stemmen, aldus de openbare omroep BBC. Evans was goed voor 19,3 procent en Rees-Evans 18,1 procent.

Nuttall was tot september zes jaar lang plaatsvervangend hoofd van de UKIP. Hij leidt de 24-koppige UKIP-afvaardiging in het Europarlement. Het was de tweede keer dit jaar dat de UKIP een nieuwe leider koos. Diane James hield het na de eerste stemming na achttien dagen voor bekeken.

De eurosceptische UK Independence Party is met 12,6 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen van 2015 de op twee na grootste partij van Groot-Brittannië. Na de overwinning van de Brexit bij het referendum in juni stapte Nigel Farage op als leider omdat naar eigen zeggen zijn politieke ambitie was bereikt en hij ‘weer een leven’ wou.

‘Ik zal een talentvolle ploeg rond mij bouwen vanuit alle strekkingen van de partij’, verklaarde Nuttall na zijn verkiezing. Volgens het europarlementslid kreeg hij met zijn ‘roep voor eenheid’ het grootste mandaat in de geschiedenis van zijn partij.(BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content