De partijraad van N-VA koos met een tweederde meerderheid voor een aansluiting bij de ECR, de fractie die de Britse conservatieven in 2009 samen met de ultraconservatieve Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid uit de grond stampten en de komende jaren onder meer de Duitse anti-europartij Alternative für Deutschland en de (extreem)rechtse Deense Volkspartij zal omvatten. Dat ontlokte heel wat negatieve reacties bij andere Belgische Europarlementsleden.

'Krapuul' (Ivo Belet)

"Echt waar, daar zit krapuul in die fractie, ik snap echt niet wat de N-VA daar gaat doen", zo verklaarde Ivo Belet (CD&V) op deredactie.be. "Dit is zeker niet goed voor Vlaanderen dat de grootste partij zich bij zo'n fractie aansluit." In N-VA-kringen verluidt dat "er in alle Europese fracties wel mensen zijn met wie je liever niet gezien wordt". Er wordt verwezen naar de homofobie die in verschillende politieke geledingen in Oost-Europa nog aanwezig is, of naar de partijgenoten van de Hongaarse premier Viktor Orban bij de Europese Volkspartij, de formatie waartoe CD&V behoort. Volgens Belet zijn dat echter "makke, pro-Europese lammetjes in vergelijking met wat er in de ECR-fractie zit".

'Guy Verhofstadt in zijn hemd gezet' (Bart Staes)

Bart Staes (Groen) stelt dan weer vast dat "de laatste strekkingen van de Volksunie verdwenen zijn bij N-VA". "Ik hoop dat ze er gelukkig zijn, maar ik vrees er een beetje voor", aldus Staes, die zijn politieke carrière begon bij de Volksunie. Niettemin kozen zo'n veertig leden van de partijraad van N-VA voor een verlengd verblijf in de Europese Vrije Alliantie, het samenwerkingsverband van onder meer Schotse en Catalaanse nationalisten die in Straatsburg een fractie delen met de Europese groenen. Hoewel N-VA een andere fractie koos, blijft de partij lid van de koepelpartij Europese Vrije Alliantie. "Dat is reglementair perfect mogelijk", reageert voorzitter Eric Defoort. Defoort is lid van N-VA en werd vorig jaar nog voor een termijn van drie jaar herverkozen aan het hoofd van de Europese koepelpartij. Hij denkt er naar eigen zeggen niet aan ontslag te nemen. Staes merkt ook op dat "Guy Verhofstadt flink in zijn hemd is gezet".

'Zootje ongeregeld' (Guy Vanhengel)

De liberale fractieleider, wiens fractie intussen zowel unionistische als regionalistische partijen uit Spanje omvat, voerde de voorbije weken ook onderhandelingen met N-VA, maar viste achter het net. Het ontlokte bij partijgenoot Guy Vanhengel alvast een forse uithaal. "Het zootje ongeregeld van de NVA sluit in het Europees parlement aan bij de ultraconservatieven en de eurosceptici. Na eerst een legislatuur bij de groenen te hebben gezeten en de voorbije weken met de liberalen hun voeten te hebben gespeeld, tonen ze hun ware gelaat: ultraconservatief, eurosceptisch en van geen kanten liberaal. Het heeft het voordeel van de duidelijkheid. Ook voor hun positie in eigen land." (Belga/TE)

De partijraad van N-VA koos met een tweederde meerderheid voor een aansluiting bij de ECR, de fractie die de Britse conservatieven in 2009 samen met de ultraconservatieve Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid uit de grond stampten en de komende jaren onder meer de Duitse anti-europartij Alternative für Deutschland en de (extreem)rechtse Deense Volkspartij zal omvatten. Dat ontlokte heel wat negatieve reacties bij andere Belgische Europarlementsleden."Echt waar, daar zit krapuul in die fractie, ik snap echt niet wat de N-VA daar gaat doen", zo verklaarde Ivo Belet (CD&V) op deredactie.be. "Dit is zeker niet goed voor Vlaanderen dat de grootste partij zich bij zo'n fractie aansluit." In N-VA-kringen verluidt dat "er in alle Europese fracties wel mensen zijn met wie je liever niet gezien wordt". Er wordt verwezen naar de homofobie die in verschillende politieke geledingen in Oost-Europa nog aanwezig is, of naar de partijgenoten van de Hongaarse premier Viktor Orban bij de Europese Volkspartij, de formatie waartoe CD&V behoort. Volgens Belet zijn dat echter "makke, pro-Europese lammetjes in vergelijking met wat er in de ECR-fractie zit". Bart Staes (Groen) stelt dan weer vast dat "de laatste strekkingen van de Volksunie verdwenen zijn bij N-VA". "Ik hoop dat ze er gelukkig zijn, maar ik vrees er een beetje voor", aldus Staes, die zijn politieke carrière begon bij de Volksunie. Niettemin kozen zo'n veertig leden van de partijraad van N-VA voor een verlengd verblijf in de Europese Vrije Alliantie, het samenwerkingsverband van onder meer Schotse en Catalaanse nationalisten die in Straatsburg een fractie delen met de Europese groenen. Hoewel N-VA een andere fractie koos, blijft de partij lid van de koepelpartij Europese Vrije Alliantie. "Dat is reglementair perfect mogelijk", reageert voorzitter Eric Defoort. Defoort is lid van N-VA en werd vorig jaar nog voor een termijn van drie jaar herverkozen aan het hoofd van de Europese koepelpartij. Hij denkt er naar eigen zeggen niet aan ontslag te nemen. Staes merkt ook op dat "Guy Verhofstadt flink in zijn hemd is gezet". De liberale fractieleider, wiens fractie intussen zowel unionistische als regionalistische partijen uit Spanje omvat, voerde de voorbije weken ook onderhandelingen met N-VA, maar viste achter het net. Het ontlokte bij partijgenoot Guy Vanhengel alvast een forse uithaal. "Het zootje ongeregeld van de NVA sluit in het Europees parlement aan bij de ultraconservatieven en de eurosceptici. Na eerst een legislatuur bij de groenen te hebben gezeten en de voorbije weken met de liberalen hun voeten te hebben gespeeld, tonen ze hun ware gelaat: ultraconservatief, eurosceptisch en van geen kanten liberaal. Het heeft het voordeel van de duidelijkheid. Ook voor hun positie in eigen land." (Belga/TE)